Екологічна катастрофа на Донбасі. ОБСЄ повідомила про затоплення шахт

Читать на русском
У самопроголошеній ДНР мають намір затопити шахту Юнком, що за 43 кілометри від Донецька. Раніше там був проведений підземний ядерний вибух.

У самопроголошеній «ДНР» намір затопити шахту «Юнком» у населеному пункті Бунге, що за 43 кілометри від Донецька.

Про це повідомляє ЛІГА.net з посиланням на прес-службу моніторингової місії ОБСЄ, передає «Слово і Діло».

На шахтах ОРДЛО почалося неконтрольоване затоплення – ТукаТука розповів, що на українських антрацитних шахтах, що були захоплені бойовиками на Донбасі, почався неконтрольований процес затоплення.

Працівники шахти повідомили спостерігачам про те, що орієнтовно 14 квітня будуть відключені кілька насосів шахти, в результаті чого шахта «Юнком» буде поступово затоплена. Також вони нагадали, що в 1979 році всередині шахти в капсулі був підірваний ядерний заряд.

«Заступник головного інженера й троє інших осіб (чоловік і дві жінки – ред.) повідомили, що нинішній стан капсули невідомий, і незрозуміло, як втрати води в системі або підвищення тиску в результаті затоплення стовбура шахти можуть вплинути на цілісність капсули», – відзначили в прес-службі.

Раніше віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що всьому Донбасу загрожує екологічна катастрофа через затоплення шахт.

В ОБСЄ заявляли, що на непідконтрольною Україні території Донбасу 36 вугільних шахт не підлягають експлуатації через підтоплення або повне затоплення.

Нагадаємо, 16 вересня 1979 року на шахті «Юнком» був проведений підземний ядерний вибух потужністю 0,3 кт в тротиловому еквіваленті. Мета вибуху – зниження напруги в гірському масиві, що мало підвищити безпеку відпрацювання вугільних пластів. До 1979 року на шахті «Юнком» була максимальна на Центральному Донбасі частота раптових викидів вугілля й газу. Точні дані про величину заряду та глибину його закладення залишаються секретними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: