Війна війною, а торгівля за розкладом: чому Україна різко збільшила імпорт з РФ

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Істотне зростання імпорту товарів із Росії в Україну свідчить про те, що українська влада не вважає чимось ганебним опосередковане фінансування країни-агресора.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Збільшення товарообігу з країною-агресором говорить про те, що для сьогоднішньої української влади гроші не пахнуть», – зазначив Новак.

Зважаючи на ці обставини, на його думку, виходить, що заробляти навіть під час війни, торгуючи з країною-агресором, для представників української влади не є чимось ганебним.

«Вони не вважають за необхідне скорочувати торгівлю з РФ, нібито не розуміючи, що таким чином вони опосередковано фінансують війну проти самих себе», – додав Новак.

«Потрібно пам'ятати, що для ведення військових дій, особливо в умовах гібридної війни, необхідне фінансування, а також те, що «ДНР» і «ЛНР» існують виключно за рахунок фінансового та матеріально-технічного підживлення з Росії», – підкреслив експерт.

За його словами, різке зростання імпорту пов'язане зі сплеском торгівлі енергоносіями.

«Зросла торгівля газом, нафтопродуктами й, можливо, вугіллям. Якщо раніше ми закуповували реверсний газ в Європі, то зараз, мабуть, влада не вважає за необхідне ускладнювати собі життя й безпосередньо організовує постачання газу з Росії», – резюмував Андрій Новак.

Згідно з даними Держстату, за півроку Україна збільшила імпорт товарів з РФ на 37%. Зазначається, що імпорт нафтопродуктів із Росії зріс на 81,9% порівняно з першою половиною 2016 року.

Нагадаємо, ще в березні президент Петро Порошенко запевнив, що Україна не матиме жодної торгової діяльності із захопленими підприємствами на окупованих територіях. Обіцянка має статус «у процесі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: