Війна війною, а торгівля за розкладом: чому Україна різко збільшила імпорт з РФ

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Істотне зростання імпорту товарів із Росії в Україну свідчить про те, що українська влада не вважає чимось ганебним опосередковане фінансування країни-агресора.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Збільшення товарообігу з країною-агресором говорить про те, що для сьогоднішньої української влади гроші не пахнуть», – зазначив Новак.

Зважаючи на ці обставини, на його думку, виходить, що заробляти навіть під час війни, торгуючи з країною-агресором, для представників української влади не є чимось ганебним.

«Вони не вважають за необхідне скорочувати торгівлю з РФ, нібито не розуміючи, що таким чином вони опосередковано фінансують війну проти самих себе», – додав Новак.

«Потрібно пам'ятати, що для ведення військових дій, особливо в умовах гібридної війни, необхідне фінансування, а також те, що «ДНР» і «ЛНР» існують виключно за рахунок фінансового та матеріально-технічного підживлення з Росії», – підкреслив експерт.

За його словами, різке зростання імпорту пов'язане зі сплеском торгівлі енергоносіями.

«Зросла торгівля газом, нафтопродуктами й, можливо, вугіллям. Якщо раніше ми закуповували реверсний газ в Європі, то зараз, мабуть, влада не вважає за необхідне ускладнювати собі життя й безпосередньо організовує постачання газу з Росії», – резюмував Андрій Новак.

Згідно з даними Держстату, за півроку Україна збільшила імпорт товарів з РФ на 37%. Зазначається, що імпорт нафтопродуктів із Росії зріс на 81,9% порівняно з першою половиною 2016 року.

Нагадаємо, ще в березні президент Петро Порошенко запевнив, що Україна не матиме жодної торгової діяльності із захопленими підприємствами на окупованих територіях. Обіцянка має статус «у процесі».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: