Санкції США проти бізнесу РФ: що насправді може стати переломним моментом?

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

З одного боку, санкції дійсно б’ють боляче по оточенню Путіна, економіці. Однак переломний момент може прийти лише після усвідомлення простими громадянами всього, що відбувається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Мусієнко, оцінюючи запровадження нових санкцій з боку США проти російського бізнесу та олігархів.

«Через санкції впав рубль щодо долара та євро. На фондовій біржі російські акції компаній, проти яких запроваджені санкції, з від’ємним індексом. Однак, з іншого боку, все одно це не становить безпосередньої загрози для Путіна», – зазначив Мусієнко.

«Це може зробити біднішими олігархів, але разом із тим вони шукатимуть максимального варіанту, щоб вийти до росіян із посилом на кшталт того, що Росію атакують на всіх фронтах, зокрема хочуть забрати гроші в нашого бізнесу, довести до стану зубожіння й усе за таким сценарієм», – додав експерт.

На його думку, це радше буде використано внутрішньою пропагандою для консолідації.

«У цій ситуації, поки саме населення не відчує, що воно йде до стадії зубожіння, що дійсно народ біднішає й саме ця влада веде до провалля, складно буде зламати ситуацію», – уточнив політолог.

Олігархи – самі по собі, а звичайні російські громадяни – самі по собі, підкреслив він, додавши, що в них абсолютно різні проблеми.

«Хтось вирішує їх із десятками мільярдів, а хтось – із сотнями рублів. Це різні вагові категорії. Поки суть та дія санкцій не дійде безпосередньо до людей, не почне впливати на них, складно чекати суттєвих наслідків», – пояснив експерт.

Російська пропаганда в напрямку «а давайте потерпимо й дамо жорстку відповідь Заходу» працює. І, на жаль, працює непогано.

«Тому про ефект цих санкцій можна буде говорити лише в перспективі», – констатував він.

За його словами, варіанти з організацією олігархів проти Путіна малоймовірні.

«Річ у тім, що й самих олігархів, проти яких запроваджені санкції, звинувачують у тому, що вони своїми коштами та через свої фонди втручалися в американську виборчу компанію, підкуповували американців, вносили кошти у фонди й тому подібне. Тут провина вже лежить не лише на Путіні, але й на самих олігархах. Вони це розуміють. Тому шукатимуть максимум можливостей, щоб вивести свої кошти, перевести на рахунки», – пояснив політолог.

Він наголосив, що великий бізнес має свою особливість – вихід знайдеться завжди.

Про це свідчить історія економіки, уточнив експерт, додавши, що й у цій ситуації вони шукатимуть вихід.

У РФ через санкції обвалилися фондовий ринок і рубль: що пишуть у соцмережахУ Росії на тлі нових санкцій США обвалилися рубль і євро, а також фондовий ринок. Що про це думають у соціальних мережах – в огляді Слова і Діла.

«Навряд чи це може призвести до того, що хтось захоче скинути Путіна. А якщо так, то всі знають, як працює в РФ репресивна правоохоронно-судова машина. Тому більш важливий момент зав’язаний на самих громадянах», – резюмував Олександр Мусієнко.

Як повідомлялося, США запровадили нові санкції щодо семи великих російських бізнесменів, 14 держкомпаній, 17 чиновників, службовців РФ.

Україна планує синхронізувати санкції проти Російської Федерації зі США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: