У РФ через санкції обвалилися фондовий ринок і рубль: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

У Росії на тлі нових санкцій США обвалилися рубль і євро, а також фондовий ринок. Що про це думають у соціальних мережах – в огляді Слова і Діла.
Слово і Діло

США 6 квітня запровадили нові санкції проти Росії, під які потрапили бізнесмени, 14 державних компаній, 17 чиновників та одна компанія з торгівлі зброєю.

Обмежувальні заходи торкнулися, зокрема, Олега Дерипаски, Ігоря Ротенберга, Кирила Шамалова, міністра внутрішніх справ Володимира Колокольцева. Через нові санкцій вчора, 9 квітня, російський рубль та євро впали до максимуму 2017 та 2016 років.

В результаті падіння російського фондового ринку сукупний статок 50 найбагатших людей Росії за день скоротився більш ніж на 11,7 мільярда доларів. Лідером із втрат виявився Дерипаска. «Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають про економічний ефект санкцій проти РФ.

«На жаль, сьогоднішні втрати РФ від санкцій – невеликі. І не змусять Путіна змінити політику. Бюджет зверстаний із розрахунку 40 доларів/барель, зараз 67 доларів. Ба більше, можлива активізація бойових дій», – вважає Владислав Бовсуновський.

«Можна вже точно сказати, що це саме ті санкції, яких ми давно чекали. Це саме той ефект від санкцій, якого боялися в Кремлі. Різке падіння російських цінних паперів, обвал рубля. Це перший раз, коли великі публічні російські компанії з глобальним охопленням постраждали від обмежень, спрямованих на покарання РФ за агресивну зовнішню політику. Російські акції досягли найбільшого падіння за чотири роки», – написав блогер Сергій Наумович.

«Рано чи пізно це мало статися. Всі запевнення про те, що американські та західноєвропейські антиросійські санкції ніяк не позначаться на економічному рівні Російської Федерації, виявилися осоромленими. Рух почався – й далеко не в кращий для Росії бік. Щоправда, тим чи іншим чином це може позначитися й на стані справ у сусідніх з РФ країнах. І Україні в тому числі. Скоро ми всі зможемо відчути це на собі», – написав журналіст Олександр Швець.

«За день РФ втратила 12 мільярдів доларів. Гарний день. І це лише початок. Далі буде веселіше. Санкції та арешти за Скрипаля. Санкції та удар коаліції за хіматаки в Сирії. Ізраїль уже завдав ракетного удару по авіабазі Асада, де працюють «іхтамнети». Тепер ухвалили рішення прибрати режим у Сирії, і якщо РФ впишеться, то це війна вже в класичному її розумінні. І в цій війні РФ уже програла», – вважає волонтер Мирослав Гай.

«Нічого не змінять американські санкції, – говорять скептики. – Он, Іран уже під якими санкціями був, і нічого народ не зробив, так і не скинув аятолл». Не думаю, що це порівняння коректне. І у них (росіян – ред.) це падіння відбулося на очах і в зв'язку з дуже конкретними помилковими рішеннями Путіна. Зараз же й зовсім починає нагадувати обвал. А головне – зачеплені інтереси верхівки. І зачеплені сильно. Тож я б нічого не виключав», – написав блогер Карл Волох.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що нові антиросійські санкції США неприйнятні, а відповідні заходи можуть торкнутися чинних торгових угод і процедур.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: