Чому не вдається продати Одеський припортовий завод?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Якщо не рухатися в напрямку приватизації, то лише триватиме привласнення прибутку, який надають держпідприємства політичними верхівками, що в принципі підтримуватиме корупцію в Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи складнощі з приватизацією ОПЗ та процес продажу держмайна.

«Проблема в тому, що підприємства привабливі, вони приносять прибуток, але цей прибуток привласнюється політичними силами, які перебувають при владі. Тому вони не бажають проводити приватизацію. Їм вигідніше залишити ці об’єкти в держвласності, щоб отримувати дивіденди, розпоряджатися держмайном», – зазначив Несходовський.

Ситуація з приватизацією ОПЗ – це фактично політичне блокування, додав фахівець.

«Просто це пов’язано з тим, що об’єкт генерує значний прибуток, який, своєю чергою, привласнюється тими, хто перебуває при владі. Відповідно, саме ті, хто пербуває при владі, роблять усе можливе, щоб цей об’єкт не був приватизований», – пояснив він.

Ті, хто перебуває при владі, зробили все, щоб цей актив перетворити на токсичний, уточнив експерт.

«Тобто були підвищені ризики, які існують при інвестуванні в об’єкт. В результаті жоден інвестор так і не подав повноцінної заявки на приватизацію ОПЗ. Це пов’язано саме з високими ризиками в інвестування цього об’єкту», – підкреслив експерт.

Приватизація в Україні для «чайників»: навіщо вона потрібна та як проходитимеУ листопаді парламент у першому читанні схвалив законопроект про приватизацію. Після підсумкового ухвалення документа близько 3,5 тисячі держпідприємств можна буде передати в приватні руки. Слово і Діло розбиралося, навіщо і як це буде відбуватися.

Загалом, за його словами, за окремими позиціями приватизація ризикує перетворитися на розпродаж держмайна.

«Зокрема, наприклад, так звана приватизація обленерго. На сьогодні робиться все, щоб не допустити інших учасників до приватизації цих об’єктів, щоб скупити їх за нижчими цінами», – констатував фахівець.

На його переконання, щоб у подальшому цього не допустити, потрібно визначити прозорий процес приватизації.

«Відповідно, щоб було видно, хто подає заявку, на яких умовах. Щоб не було штучних перешкод для участі в приватизації цього об’єкту», – наголосив він.

«Одеський припортовий завод має проблеми саме через те, що його просто не дають продавати», – резюмував Ілля Несходовський.

Як відомо, минулого року після невдалих спроб приватизацію ОПЗ вирішили відкласти до весни 2018-го.

Раніше «Слово і Діло» розбиралося, навіщо взагалі потрібна приватизація в Україні та як вона проходитиме. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: