Зносити та спалювати: як мери українських міст борються з МАФами

Читать на русском
Віталій Кличко цьогоріч планує знести в Києві більш ніж 1,5 тисячі МАФів. Як мери інших міст України борються з незаконними кіосками – в матеріалі Слова і Діла.
Слово і Діло

Мало що так псує архітектуру столиці, як розставлені на кожному кроці МАФи. До сумнівного з точки зору гармонії з міською архітектурою вигляду додається неприємний запах і бруд. Мер Києва не перший рік бореться з цим явищем, в ніч на 4 квітня руки Віталія Кличка дійшли до незаконно встановлених кіосків на Андріївському узвозі.

У міській адміністрації розповіли, що у власників знесених кіосків не було дозволів на їх встановлення, а від компромісного рішення проблеми – перенесення – торговці відмовилися. «Перенесення «сувенірного містечка» на розташовану за 60 метрів Алею художників є кращою альтернативою як повному демонтажу тимчасових споруд, так і великому скупченню наметів і торгових рядів, яке, по суті, понівечило архітектурний та естетичний вигляд історичної ділянки на перехресті вулиць Десятинної та Володимирської», –повідомив перший заступник директора Департаменту міського благоустрою Тарас Панчий.

До речі, єдиний стандарт виду МАФів Кличко обіцяв розробити ще наприкінці 2014 року. «Місто не має виглядати як суцільний базар, а тимчасові споруди – псувати його зовнішній вигляд», – зазначив міський голова. В 2015 році такі стандарти дійсно були затверджені, однак їх впровадження все ще триває.

Цього року столичний мер планує демонтувати 1,6 тисячі незаконних МАФів. Кличко також вважає, що влада має визначити місця, де МАФи можна розміщувати, й люди на конкурсній основі зможуть отримати право на торгівлю.

Проблема з МАФами не обійшла стороною й інші українські міста. Руслан Марцінків намагався боротися з цим, обіцяючи показово демонтувати МАФ на Вічевому майдані Івано-Франківська. Однак міська рада відповідного рішення не ухвалила, а за результатами обстеження незаконно встановлених кіосків за цією адресою взагалі не знайшли. Рік тому міський голова обіцяв привести до ладу центральний ринок. За його словами, жодних наметів більше не буде, всі торгові точки розташують у приміщенні, при цьому ціна за послуги ринку залишиться на колишньому рівні. Про результати виконання цієї обіцянки Марцінків поки нічого не говорив.

Центральний ринок у Черкасах планує привести до ладу мер Анатолій Бондаренко: він заявив, що всі незаконні тимчасові торгові споруди будуть знесені. Крім того, Бондаренко має намір демонтувати МАФи біля Черкаського драматичного театру. «Будиночки біля драмтеатру ми плануємо демонтувати, щойно дороблять фасад драматичного театру. Але ми маємо людям запропонувати інші місця. Розглядається питання на території біля «Макдональдса», – сказав він. Поки невідомо, чи виконав мер ці обіцянки, але вже точно провалив намір не допустити розміщення торгової точки на площі 700-річчя: у вересні минулого року там облаштовували черговий МАФ.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов пообіцяв прибрати стихійну торгівлю з "Лузанівки"Сказано 16 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Кілька років тому міська влада Житомира затвердила комплексну схему розміщення МАФів, а мер Сергій Сухомлин обіцяв її оприлюднити: «Вона буде у вільному доступі з характеристиками, координатами, зауваженнями. Це робиться для того, щоб провести інвентаризацію». Схема була оприлюднена, проте після спілкування з підприємцями Сухомлин погодився, що вона недосконала. Для усунення спірних питань у міськраді була створена робоча група.

Дуже радикально боротися з МАФами в Дніпрі обіцяв Борис Філатов. У 2016 році він просто пообіцяв ліквідувати незаконну торгівлю в місті, а минулого року заявив, що готовий особисто спалювати незаконні МАФи. «Панове власники, я все одно вас знесу, викорчую, поріжу й навіть спалю. Не ображайтеся. Вам не допоможуть ані «дах», ані куплені суди, ані профспілки, ані заказуха в пресі, ані крики «про втрату робочих місць», – сказав він. Поки за спалюванням кіосків Філатова ніхто не застав.

Нагадаємо, мер Віталій Кличко заявив, що незаконні МАФи «вбивають» малий бізнес у Києві, тому що їхні власники не дотримуються принципів чесної конкуренції.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: