У чому помилки судового процесу над Януковичем та чому досі немає результату?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Суд над Януковичем уже давно перетворився на шоу. Власне, він, мабуть, таким і задумувався, адже сам факт того, що розпочали з «державної зради», а не з Межигір'я чи Майдану, вже дещо означає.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

На переконання експерта, логічно було б почати з того, докази чого є в Україні.

«Далі робилися беззмістовні заяви ГПУ про «процес сторіччя», який тягнувся нескінченно довго. Досвідченим адвокатам Януковича протистояли молоді прокурори з військової прокуратури. Рік шукали оригінал листа Януковича Путіну щодо введення військ. Згодом почався допит свідків обвинувачення й усе звелося до політичних заяв на тему, «як Яценюк/Турчинов/Аваков врятували Україну, відмовившись від захисту Криму», – зазначив політолог.

Хто із «сім'ї» Януковича залишився в списку санкцій Ради ЄСЯк змінювався перелік колишніх українських чиновників, які потрапили під санкції ЄС, протягом 2014-2018 років і чому з кожним роком із нього виключають одіозних функціонерів?

Далі були цікаві заяви про фактичну здачу півострову, додав він.

«Нарешті перейшли тепер до допиту свідків захисту, й, очевидно, останні так само налаштовані використовувати це як інформаційний привід», – уточнив він.

«Очевидно, Добкін, який готовий свідчити, тепер озвучуватиме свою версію подій 2014 року про «здійснення державного перевороту» та власну участь у протидії цьому. Так він намагатиметься посилити власний авторитет серед своїх потенційних виборців. Те саме говоритиме й Азаров, але, очевидно, із вказівкою на роль самого себе», – підкреслив експерт.

«Тобто процес над Януковичем має шанс у «новому сезоні» цього нескінченного шоу перетворитися на піар-змагання колишніх регіоналів між собою за домінування в електоральній ніші шляхом виголошення політичних заяв», – пояснив він.

На його думку, в цьому є провина ГПУ, адже там задали такий формат процесу над Януковичем.

«Мало юридичних фактів – багато політичних заяв. Логічно, що після того, як на суді намагалися піаритися всі – від Порошенка до Яценюка, тепер те саме хочуть робити Добкін та Азаров. Очевидно, що якби все від самого початку звелося не до обговорення особистості Януковича, а до встановлення фактів про підписання звернення Януковича та інших його дій, якби процес не відбувався перед камерами з перших моментів, то, можливо, й результат був би іншим», – резюмував Петро Олещук.

Минулого року генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв, що справу за обвинуваченням у злочинах проти майданівців передадуть до суду наступного тижня після вироку про держзраду Януковича. Більше обіцянок генпрокурора – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: