Чи виправдала себе система е-декларування та з чим проблеми?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Загалом, система спрацювала, але є нюанси. На сьогодні сама ідея е-декларування поділяється на дві частини – створення бази даних декларації та перевірка правильності е-декларацій, перевірка співвідношення доходів та витрат держслужбовців.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи завершення чергового етапу е-декларування чиновників.

«У першій частині система е-декларування є вдалою. Насправді, було подано близько мільйона декларацій. Цього року понад 800 тисяч – менше, але це все одно велика кількість людей. Такий крок унеможливлює в подальшому створення системи масового е-декларування всіх громадян. З другого боку, в частині перевірки е-декларацій система не виправдала себе. Перевірені лише кількасот декларантів», – зазначив Дуда.

Декларування доходів: що обіцяли українські політики1 квітня завершився етап подачі е-декларацій в Україні. Слово і Діло зібрало обіцянки політиків щодо декларування.

Це незадовільний результат, і щоб виправити ситуацію, потрібні радикальні кроки, додав політолог.

Він уточнив, що потрібно запроваджувати програмне забезпечення з автоматичної перевірки доходів депутатів, держслужбовців.

«Також потрібно встановлювати порядок, що не всі декларації підпадають під фронтальну перевірку, а лише ті, щодо яких можуть бути певні заяви чи неспівпадіння під час автоматичної перевірки», – пояснив Дуда.

На його думку, в ситуації з декларуванням активістами немає нічого страшного, особливо враховуючи, що є країни де взагалі є декларування для всіх фізичних осіб.

«З іншого боку, є доцільним декларування осіб, які займаються моніторингом, поданням рекомендацій щодо антикорупційної політики на предмет прозорості їхніх доходів», – підкреслив він.

«Щодо конкретно нашого випадку, то дійсно була абсолютно політична мотивація запровадження такого кроку. Великою мірою нардепи зіграли роль, адже вони декларувалися першими. Тому, звичайно, вони найбільш незадоволені цим і пішли на такий крок», – резюмував Андрій Дуда.

За даними НАЗК, за минулий рік було подано 816 509 декларацій.

Які обіцянки щодо декларування майна та доходів давали чиновники – в матеріалі «Слова і Діла».

Раніше «Слово і Діло» оприлюднило список найбільш абсурдних предметів розкоші, задекларованих депутатами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: