Звільнення заручників на Донбасі: хто відповідає та як регулюється процес

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Зранку 8 березня на пункті пропуску «Майорськ» був затриманий керівник організації «Офіцерський корпус» Володимир Рубан. Зараз йому інкримінують незаконне поводження зі зброєю та підготовку теракту. Поки що в цій історії залишається більше запитань, аніж відповідей. Особливого туману додає факт того, що з початку війни на Донбасі Рубан неодноразово брав участь в операціях із визволення українських заручників. Мабуть, саме через цей факт у його біографії для когось він залишиться мирним переговорником, а комусь усе одно видається злочинцем. Однозначним є лише те, що коли йдеться про людське життя та свободу, однаково важливими є і роль простих волонтерів, і позиція міжнародних організацій на найвищому рівні. Поки президент відкрито заявив, що в звільненні заручників на Донбасі немає прогресу. За даними порталу, ще 4 роки тому Петро Порошенко, запевнив, що докладе максимум зусиль, щоб звільнити всіх заручників, захоплених на Донбасі.

«Слово і Діло» вирішило проаналізувати, як у правовій площині регулюється питання звільнення заручників і кому офіційно довірена ця місія.

Експерт із питань державної безпеки Василь Вовк зазначив, що ніхто не має права на території України позбавляти волі й утримувати людей з обмеженням переміщення, крім легітимного українського суду.

«Затримати на 72 години може легітимний слідчий. Все інше, згідно зі статтею 146-147 ККУ, передбачає відповідальність до 15 років позбавлення волі за утримання заручників», – констатував фахівець.

Дійсно, в цій ситуації є посилання на Женевську конвенцію, але вона вже не дієва в нашому випадку, продовжив він.

«Там хоч і є посилання про збройні конфлікти, але ситуація зайшла занадто далеко. На Донбасі створили так звані «Л/ДНР», там тепер свої суди, своїх слідчі, прокурори. І вони судять і затримують наших людей», – уточнив Вовк.

Щодо Римського статуту, то це міжнародний кримінальний статут, яким керується суд у Гаазі, додав він.

«У нашій ситуації все має розглядатися в комплексі – агресія, злочини проти людяності, тортури, заручники. Цих матеріалів кілька томів у Гаазі є. Але вони не кодифіковані й чітко не розподілені. У нас немає чітких заяв, чого ми хочемо. Тому міжнародний кримінальний суд відкрив провадження щодо розгляду якихось заяв, але нічого практично не робить», – пояснив експерт.

Якщо абстрагуватися від ситуації й уявити, що в аеропорту «Бориспіль» терористи захопили літак із людьми на борту, то визволяти законно їх буде Антитерористичний центр СБУ, підкреслив він.

Переговірника Рубана затримали з арсеналом зброї: що пишуть у соцмережахПереговірника Рубана затримали на КПВВ з арсеналом зброї. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.

«Визволення проводять шляхом перемовин. Не вдаються перемовини – йдуть на штурм. У питанні визволення є два шляхи – переговори або силовий штурм. Але в нас захоплена ціла територія, на якій проживають до 4 мільйонів людей, де повний безлад. Силовий варіант – це лише військова операція, тоді когось звільнять, а хтось загине. Це силовий сценарій, який нам не підходить. Отже, залишається варіант переговорів», – наголосив Вовк.

Переговори щодо звільнення заручників у нас проводить ТКГ, президент, Ірина Геращенко безпосередньо взяла на себе цю функцію, додав він, але, на жаль, результати невтішні.

За його словами, законодавчо звільнення заручників лежить на СБУ та всіх силових структурах.

«У нашій ситуації питання звільнення заручників вирішує лише Путін, який взяв цей сегмент повністю під свій контроль. Там є кілька десятків груп, з якими можна домовлятись окремо. Що, власне, й роблять волонтери. Але в основному все вирішує Путін, на жаль», – резюмував Василь Вовк.

Детальніше про те, як відреагували в соціальних мережах на затримання Рубана, – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: