Як Рада голосувала за відкритість інформації про фінансування ГО

Читать на русском

Верховна Рада під час ранкового засідання провалила два законопроекти, якими пропонувалося скасувати обов'язкове е-декларування активістів-антикорупціонерів. Перший законопроект №6271 ініціювала фракція «Батьківщини», пропонуючи повністю скасувати для громадських активістів, які протидіють корупції в Україні, необхідність декларувати майно. Другий документ №6674, поданий президентом Петром Порошенком, також передбачав скасування декларацій доходів активістів, але замість цього додавав до законодавства вимогу про фінансову звітність громадських організацій. Ми відстежили, як голосували нардепи за президентський закон.

Першим за основу голосували законопроект «Батьківщини». Його підтримали 156 парламентарів. Лише на один голос більше дали нардепи за аналогічний законопроект президента. У сесійній залі був зареєстрований 331 нардеп, із них підтримали проект закону 157 парламентарів, проти виступили 25, утрималися 68 і не голосував 81 нардеп.

Найбільше голосів, як і слід було очікувати, дала президентська фракція: зі 135 нардепів 90 підтримали законопроект, ніхто не голосував проти, не стали голосувати 14, а 24 депутати були відсутні в залі.

Е-декларації для активістів: якими можуть бути наслідки?Президент закликав скасувати електронне декларування для антикорупціонерів. 3 квітня депутати мають вирішити це питання. В ситуації розбирались експерти.

«Народний фронт» підтримав президентський проект закону 55 голосами. Проти також нікого не було, один нардеп утримався, ще 13 – не голосували, а 12 – були відсутні.

Із 54 позафракційних парламентарів підтримали законопроект лише 9 осіб, 2 – були проти, утрималися 12 нардепів, не голосували 15 і не прийшли на голосування 16 депутатів.

Група «Воля народу» майже в повному складі не голосувала або була відсутня: з 19 нардепів лише 2 віддали голоси за проект, 9 – не стали голосувати, а 8 – залишили залу.

Жодного голосу не дали в «Опоблоці», «Самопомочі», Радикальній партії та «Батьківщині». Найактивніше проти президентської ініціативи виступили «радикали», давши 15 голосів, щоб проект закону не пройшов.

Включити до порядку денного законопроекти №8120, №8120-1, якими пропонується перенести термін подання е-декларацій членами антикорупційних організацій, і законопроекти №8209, №8209-1 про скасування цієї вимоги народні депутати також не захотіли. Отже, тепер ті активісти, які не подали вчасно декларації, перебувають під загрозою кримінального переслідування.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Верховній Раді не вистачило голосів, щоб скасувати декларування для активістів-антикорупціонерів.

Е-декларації для активістів: якими можуть бути наслідки, читайте в нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: