Які зміни обіцяли мажоритарники Херсонської області в своїх округах

Читать на русском

Ми продовжуємо відстежувати, як народні депутати виконують свої обіцянки. Цього разу «Слово і Діло» вивчило, які зміни обіцяли провести в своїх округах мажоритарники Херсонської області.

З п'яти мажоритарників троє – Олександр Співаковський, Федір Негой та Сергій Хлань – обіцяли своїм виборцям провести зміни в округах.

Найбільше наобіцяв Федір Негой, коли був кандидатом у нардепи в місті Олешки в 2014 році. У його передвиборчій програмі є 5 обіцянок щодо змін в окрузі, з яких він одну провалив.

Негой обіцяв запровадити систему формування місцевих бюджетів «знизу» виходячи з потреб територіальної громади й надати максимальну самостійність місцевому самоврядуванню. Ставши нардепом, членом фракції «Блоку Петра Порошенка» й членом комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин, Негой був відсутній під час голосування двох важливих законопроектів, що стосуються податкової реформи, децентралізації та розширення повноважень місцевих громад.

Ще чотири його передвиборчих обіцянки досі перебувають у процесі виконання, хоча минуло вже чотири роки. Негой обіцяв сприяти розвитку рекреаційно-туристичного бізнесу в регіоні, брав на себе зобов'язання побудувати нові переробний торговий комплекс і логістичний центр в окрузі, а також забезпечити розвиток транспортної інфраструктури та доріг місцевого значення.

Щодо кожної обіцянки «Слово і Діло» надіслало нардепу запит, щоб дізнатися про перебіг виконання його передвиборчих запевнень, однак парламентар не відповів.

Щодо розвитку транспортної інфраструктури та ремонту доріг, то в серпні 2015 року жителі двох сіл Херсонської області – Кринки і Козачі Лагері – почали ремонтувати дорогу власним коштом. Люди займаються вирощуванням овочів і регулярно возять їх продавати на ринок, із цього й живуть. Тому жителі сіл, погодивши ремонт дороги з «Херсоноблавтодором», почали ямковий ремонт. Зі 100 тисяч гривень, необхідних на відновлення 7 кілометрів дороги, люди зібрали 80 тисяч. Техніку орендували в райавтодору, асфальт купили, ремонтом займаються близько 40 місцевих жителів, яких інструктують фахівці дорожньої служби. Цікаво, селяни знають, що нардеп від їхнього округу обіцяв не лише нові дороги, але й розвиток туризму?

Всі обіцянки нардепа Сергія Хланя так чи інакше стосуються проблем із водою. У 2014 році, балотуючись у Каховці, він обіцяв у своїй передвиборчій програмі не допустити приватизації Каховського магістрального каналу. Через рік Верховна Рада ухвалила закон, що стосується заборони приватизації об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель, на яких ці об'єкти розташовані. Одним з ініціаторів проекту став Хлань.

Також у своїй передвиборчій програмі Хлань обіцяв забезпечити реконструкцію системи меліорації в окрузі. В 2016 році нардеп повідомив, що Світовий банк інвестує кошти в розробку Стратегії розвитку меліоративної системи та її фінансування. Кредити будуть надані на 50 років під 1% річних погашатимуться за рахунок збільшення податкових надходжень. Проект розвитку системи меліорації в Херсонській, Одеській та Миколаївській областях був включений до програми Кабміну на 2016 рік.

Підключився Хлань і до вирішення водної проблеми в Новоолексіївці Генічеського району, де понад 20 років не ремонтували водопровід. Він повідомив, що для цього з держбюджету виділено 7 мільйонів гривень, а в 2016 році на буріння свердловини й ремонт водопроводу в Новоолексіївці було залучено 3,3 мільйона гривень.

У Новоолексіївській селищній раді «Слову і Ділу» повідомили, що завдяки сприянню народного депутата в 2016 році з державного бюджету були виділені кошти на реконструкцію артезіанських свердловин у селищі та на капітальний ремонт водопровідної мережі. Зокрема, на вулицях Дружби народів – 502 тисячі гривень та Залізничній – 247 тисяч гривень.

Мажоритарник Олександр Співаковський дав жителям Херсона чотири обіцянки, що стосуються поліпшення життя в окрузі. Він запевнив, що до кінця 2017 року перша черга мостопереходу, який з'єднає два мікрорайони в Херсоні, буде завершена, й провалив обіцянку. Відзначимо, що такого роду обіцянки не належать до компетенції народного депутата України, тому й розкидатися ними не варто. Як часто буває з масштабним будівництвом, терміни здачі шляхопроводу перенесли на 2018 рік. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив сам Співаковський. Однак висновків він не зробив і на початку 2018 року знову пообіцяв, що перша черга мостопереходу в Херсоні буде завершена до кінця року.

«Дякую своїм друзям з «Епіцентру», які щодня за допомогою дрона контролюють виконання обіцянок голови Херсонської обладміністрації Андрія Гордєєва та нардепів щодо будівництва мостопереходу», – написав нардеп на своїй сторінці в Facebook, розмістивши фотографії будівництва. А трохи нижче в коментарях до свого ж поста нардеп додав: «Перший етап цього року. Машини поїдуть!».

Ще одну обіцянку, що не належить до компетенції нардепа, Співаковський дав улітку 2017 року, запевнивши, знову ж таки, в соцмережах, що допоможе Херсонському гідрометеорологічному технікуму Одеського державного екологічного університету встановити нову систему опалення.

Він направив депутатське звернення до Міністерства освіти щодо виділення коштів для гідрометтехнікуму. За місяць Співаковський повідомив, що коштів немає, але питання залишається в нього на контролі.

На початку 2017 року Співаковський пообіцяв сприяти залученню коштів на впровадження енергозаощадних систем у дитячих садках, лікарнях і школах Херсона.

«Вважаю за необхідне порушити питання про енергоефективність у моєму рідному місті – Херсоні. Швеція є одним із лідерів із впровадження енергоефективних технологій. На сьогодні в Херсоні вже йде робота із впровадженню таких технологій. У міській школі. Як голова міжпарламентської групи Україна-Шевція я всіляко сприятиму залученню коштів для встановлення енергозаощадних систем у дитячих садках, лікарнях і школах»,, – написав Співаковський на своїй сторінці в Facebook. Згодом нардеп проголосував за три законопроекти, що стосуються енергоефективності.

Також він звертався до уряду з проханням виділити кошти на термомодернізацію будівлі дитячого садка в Херсоні.

Детальніше – на інфографіці.

«Слово і Діло» писало, як мажоритарники Донецької області відстоювали фінансові інтереси округів.

Як мажоритарники Закарпатської області сприяли національній безпеці, дивіться на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: