Як мажоритарники Закарпатської області сприяли національній безпеці

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як депутати виконують свої обіцянки. Сьогодні ми вирішили перевірити, що зробили мажоритарники Закарпатської області для виконання своїх обіцянок в сфері національної безпеки України.

Якщо в області спорту або будівництва доріг у депутатів і чиновників все не так уже й погано, й багато обіцянок вони рано чи пізно виконують, то з нацбезпекою чомусь усе набагато сумніше. З шести мажоритарників Закарпатської області обіцянки сприяти підвищенню нацбезпеки давали четверо депутатів. Причому всі ці обіцянки були передвиборчими, популістськими й здебільшого виявилися невиконаними.

Як відомо, на Закарпатті відразу три брати Балоги отримали депутатські мандати: Віктор – у Мукачеві, Павло – в Хусті, а Іван – у Виноградові. Найдивовижніше, що вони давали дуже схожі передвиборчі обіцянки, а що стосується нацбезпеки, то у вересні 2014 року це була одна із найбільш наболілих тем. Тому брати, не соромлячись, пообіцяли виборцям, кожен на своєму окрузі, що прийшовши до влади, вони будуть домагатися, щоб Україна насамперед вступила до НАТО.

Віктор БалогаНародний депутат України
Балога пообіцяв здійснити необхідні кроки для вступу України в НАТОСказано 9 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Завдання номер 1 для нового парламенту – будівництво сильної й сучасної української армії. Інших варіантів, щоб зупинити агресію Путіна, в нас немає. Тому першим рішенням парламенту має стати подача заявки на членство України в НАТО та переозброєння нашої армії», – записано в передвиборчій програмі Віктора Балоги.

4 лютого 2016 року Верховна Рада України ухвалила проект закону «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні». Закон регламентує взаємодію та співпрацю українських держорганів із відповідними сторуктурамі НАТО. Народні депутати Віктор та Іван Балоги підтримали ухвалення цього законопроекту, а Павло Балога не голосував.

22 березня 2017 року Рада ухвалила проект постанови «Про звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо гарантій безпеки». Віктор і Павло Балога не голосували за цю постанову.

8 червня 2017 року парламент ухвалив поправки до низки законів щодо зовнішньополітичного курсу України. Віктор і Павло Балоги утрималися при голосуванні, а Іван Балога був відсутній у сесійній залі, хоча відзначився в електронній реєстрації. Як бачимо, брати-мажоритарники не підтримали важливі проекти законів, що стосуються прагнення України в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету держави.

Віктор Балога провалив ще одну передвиборчу обіцянку – домогтися проведення перевірки всього офіцерського складу та генералітету Збройних сил України на профпридатність. Тут варто зазначити, що здійснення перевірки всього офіцерського складу на професійну придатність не відноситься до компетенції народного депутата України, й «Слово і Діло» розцінює цю обіцянку як популістську. Крім цього, Віктор Балога навіть не намагався виконати це зобов'язання. Він не надіслав жодного депутатського запиту й не зареєстрував жодної законодавчої ініціативи щодо профпридатності офіцерів ЗСУ.

Павло Балога провалив обіцянку домогтися, щоб у першу чергу на схід ішли служити професійні силовики.

Василь ПетьовкаНародний депутат України
Петьовка пообіцяв провести жорстку перевірку офіцерського складу на предмет профпридатностіСказано 9 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Повна заміна підходів до військової служби. Захищати країну мають не 18-річні хлопчаки без військового досвіду, а професіонали. Буду домагатися, щоб у першу чергу на схід ішли служити працівники МВС, СБУ та прокуратури. Всі вони служили в Збройних силах і мають досвід володіння зброєю», – записано в передвиборчій програмі Павла Балги.

Станом на 19 червня 2015 року в Україні пройшли шість хвиль мобілізації. Лише з вересня, після ухвалення Радою в першому читанні змін до Конституції, міжнародні спостережні місії почали фіксувати на Донбасі «дні тиші» та відведення важкого озброєння від лінії розмежування з боку сепаратистів. При цьому Павло Балога за перший рік своєї каденції зареєстрував у Верховній Раді один-єдиний законопроект, який, втім, не стосувався мобілізації співробітників МВС, СБУ та прокуратури до зони АТО.

Мажоритарник із Тячева Василь Петьовка також провалив свою популістську передвиборчу обіцянку провести жорстку перевірку офіцерського складу на предмет профпридатності, хоча на ділі не відправив жодного запиту та не ініціював жодного проекту закону про таку перевірку.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Порошенко очікує голосування за закон про нацбезпеку.

Текст термінового законопроекту Порошенка про нацбезпеку можна прочитати тут.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: