Як мажоритарники Донецької області відстоювали фінансові інтереси округів

Читать на русском

Ми продовжуємо відстежувати, як народні депутати виконують свої обіцянки. Цього разу «Слово і Діло» вивчило, як мажоритарники Донеччині відстоювали фінасові інтереси своїх округів.

З 12 мажоритарників лише 7 депутатів давали фінансові запевнення своїм виборцям. Причому з 10 обіцянок лише три виявилися невиконаними.

Євген Гєллєр ще на парламентських виборах 2014 року в своїй програмі обіцяв домогтися забезпечення регіонів фінансами за рахунок справедливого розподілу доходів бюджетів. Однак, незважаючи на те, що Верховна Рада двічі в грудні 2014 року ухвалювала відповідне законодавство, Гєллєр одного разу не голосував, а потім відсутній у сесійній залі.

Через два роки нардеп виправився й виконав ще одну передвиборчу фінансову обіцянку – сприяти виділенню субвенцій для благоустрою округу. 21 грудня 2016 року Гєллєр проголосував за бюджет-2017, в якому порівняно з попереднім роком була збільшена державна підтримка розвитку регіонів. Зокрема, були передбачені субвенції місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих регіонів (4 млрд грн) і на підтримку інфраструктури об'єднаних територіальних громад (1,5 млрд грн).

Провалив свою передвиборчу обіцянку Сергій Клюєв, який балотувався від Бахмута й запевняв у своїй програмі, що домагатиметься децентралізації влади для надання широких повноважень регіонам і зміцнення фінансової незалежності органів місцевого самоврядування. Коли Верховна Рада в 2014 році ухвалила зміни до законів про Податковий і Бюждетний кодекси, що дозволило почати процес фінансової децентралізації, Клюєв був відсутній під час голосування.

Також не було нардепа в залі, коли в лютому 2017 року парламент ухвалив низку важливих законопроектів, що сприяють проведенню в Україні реформи місцевого самоврядування.

Втім, Сергій Клюєв не мав звички виконувати передвиборчі обіцянки й раніше. На парламентських виборах 2012 року, будучи кандидатом від Партії регіонів, Клюєв обіцяв залучати інвестицій для ресурсозаощадних технологій та обладнання. Протягом усієї каденції Верховної Ради VII скликання народний депутат України Сергій Клюєв не зареєстрував жодного законопроекту на цю тему.

Якщо ж про фінанси говорити серйозно, то неможливо обійтися без чітких цифр. У грудні 2015 року мажоритарник із Волновахи Дмитро Лубінець пообіцяв, що «виб'є» 50 мільйонів гривень для розвитку Донецької області.

«Мені вдалося добитися виділення з Державного фонду регіонального розвитку 13,8 мільона гривень на розвиток Волноваського району (на освітлення та водопровідні проекти) і 20,3 мільона гривень – до Мангушського району», – повідомив він під час свого річного звіту, додавши, що наприкінці листопада 2016 року йому вдалося домогтися від уряду виділення 17 мільйонів гривень на будівництво дитячих садків, 4 мініфутбольних полів і капітальний ремонт 5-ї школи.

Дмитро ЛубінецьНародний депутат України
Лубінець пообіцяв залучити 50 мільйонів гривень для Донецької області вже в 2016 роціСказано 16 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Директор Департаменту економіки Донецької ВЦА Галина Чурікова повідомила «Слову і Ділу», що загалом на Донецьку область ДФРР у 2016 році передбачалося виділити 239 млн 472 тис. грн.

Також Лубінець активно підтримував ухвалення законопроекту про перерозподіл залишків коштів місцевих бюджетів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень. Залишки коштів направляються на погашення місцевого боргу Донецької міської ради, який виник через кредит в Укрексімбанку, та на відновлення об'єктів соціальної й транспортної інфраструктури, житлового фонду, систем забезпечення життєдіяльності, а також на соціально-економічний розвиток області.

Максим Єфімов пообіцяв у 2016 році домогтися через бюджетний комітет Верховної Ради фінансування проектів Краматорської міської ради. Основні зусилля нардеп зосередив на капітальному ремонті доріг у Краматорську та селищах і домігся виділення майже 200 млн грн.

«Це в десятки разів більше, ніж за всі попередні роки. Протягом багатьох років на ремонт доріг у Краматорську виділялося близько 8-10 мільйонів гривень на рік. Ямковий ремонт для окозамилювання. Минулого року мені вперше вдалося залучити до міста на ремонт доріг 55 мільйонів гривень», – заявив Єфімов.

У липні 2016 року Максим Єфімов повідомив, що список з 515 інфраструктурних та соціальних проектів для Донецької області на загальну суму 2,6 мільярда гривень був узгоджений на засіданні комітету з питань бюджету.

Детальніше – на інфографіці.

Як мажоритарники Миколаївської області займаються школами – на нашій інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» писало, що українські політики обіцяли фермерам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: