Як вирішити проблему з авто на єврономерах?

Читать на русском
Олег Назаренкогендиректор ВААІД

У ВР на повному серйозі обговорювали розмір знижки при легалізації та розмитненні українцями авто на єврономерах, які зареєстровані в Польщі, Литві, інших країнах і належать литовським компаніям або польським громадянам. Виглядає це безглуздо.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, передає «Слово і Діло».

«Як можна легалізувати майно, тобто авто, іноземних громадян і компаній, які зареєстровані за кордоном і належать іноземцям? Невідомо. Путін незаконно забрав і «легалізував» у Держдумі Крим – частину чужої держави. У нас же у ВР всерйоз обговорюють можливість легалізації авто на іноземній реєстрації – власність чужих держав, литовських фірм і польських громадян», – зазначив експерт.

На його думку, в цій ситуації недоречні заяви про те, що ці авто – фактично власність українців, і що на підставні литовські фірми і на поляків їх українці зареєстрували фіктивно й чисто формально, щоб не платити податки.

Авто на єврономерах: як нардепи обіцяють вирішити проблемуСлово і Діло зібрало обіцянки народних депутатів щодо вирішення проблеми автомобілів з єврономерами.

«Є норми міжнародного права. Крим – частина України, і юрисдикція РФ не може на неї поширюватися, а авто на литовській або польській реєстрації – власність литовських фірм і польських громадян, і юрисдикція України не може на них поширюватися», – пояснив він.

«Рецепт вирішення проблеми «євроблях» простий – замість розмов про легалізацію значно зменшити вартість розмитнення на всі авто для всіх українців. Тоді «власники» «блях» зможуть їх вивезти на кордон, сплатити всі штрафи, переоформити право власності, зняти там з обліку, ввезти в Україну й розмитнити на загальних підставах. Все інше не має сенсу», – уточнив фахівець.

На його переконання, зниження вартості розмитнення має бути для всіх українців, тому що всі мають бути в рівних умовах і жодні пільги для обраних на «бляхах» не потрібні.

«А в разі скасування податків на розмитнення нових і вживаних авто в людей в принципі не буде спокуси йти до «євробляхобізнесменів» і купувати в них такі авто. Але якраз проти цього й виступають «євробляхобізнесмени», які організували ввезення авто на єврономерах через «верблюдів», адже на цьому роблять гроші, й ті представники влади, які їх прикривають», – резюмував Олег Назаренко.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв протягом місяця врегулювати питання розмитнення автомобілів на єврономерах, ввезених до країни без сплати мит, якщо Верховна Рада надасть уряду відповідні повноваження.

Нагадаємо, аналітики «Слова і Діла» з'ясували, скільки іномарок на єврономерах їздить в Україні та чим вони небезпечні.

Що на цю тему обіцяли політики – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: