Скільки іномарок на єврономерах їздить Україною та чим вони небезпечні

Читать на русском

З початком чергової сесії у Верховній Раді активізувалися власники іномарок на єврономерах, мабуть, сподіваючись, що нардепи нарешті законодавчо вирішать проблему розмитнення вживаних автомобілів-нелегалів. Адже багато депутатів уже третій рік обіцяють ухвалити закони, пов'язані з легалізацією «евроблях».

В Європі цілком пристойну стару іномарку можна купити за 3-7 тис. дол., але мито за неї складе чи не половину вартості самого авто. Тому машину реєструють на юридичну особу, частіше за все в Литві або Польщі, а українця вписують до техпаспорта, щоб він їздив на іномарці протягом року в Україні. Така послуга коштує близько 900 євро. Через рік водій перетинає кордон, знову реєструється й повертається в Україну.

Схема досить вигідна й діє вже кілька років. Скільки нелегальних іномарок потрапило в Україну в 2017-2018 роках і чим вони небезпечні, розбирались аналітики «Слова і Діла».

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна заявила, що за тиждень буде зареєстрований законопроект щодо розмитнення іномарокСказано 7 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

У 2017 році в Україну були завезені понад 958 тис. так званих «євроблях»: 748,9 тис. потрапили до країни в режимі «тимчасового ввезення» й майже 210 тис. були ввезені в режимі «транзиту». Станом на 31 січня 2018 року на території України перебувають понад 425 тис. авто з іноземною реєстрацією, з них 246 тис. – незаконно.

Власники авто з єврономерами вимагають, щоб в Україні зменшили, а краще взагалі скасували розмитнення вже придбаних європейських машин. Своєю чергою власники іномарок, що придбали їх в офіційних салонах або сплатили мито на кордоні, вважають таку вимогу несправедливою.

Проти зменшення податків жорстко виступають українські «бізнесмени» – власники литовських та інших фірм, які налагодили ввезення авто на «бляхах» через нерезидентів і беруть за свої послуги 900-1400 євро, вважає гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

В Одесі за їзду на нерозмитненому авто виписали штраф більш ніж на 3 мільйониНа митниці на водія автомобіля склали протокол про ухилення від сплати податків і постановили виплатити 3 мільйони гривень штрафу – 300% вартості розмитнення автомобіля.

«Проти також їхні провладні кришувальники-правоохоронці, митники та лобі у ВР. Адже якщо зробити адекватне розмитнення приблизно в 1400 євро, то громадяни оберуть чесне розмитнення, а не віддадуть 1400 євро цим «бізнесменам», – впевнений Назаренко.

Однак річ не лише в чиємусь бізнесі, але й у неможливості притягнути до відповідальності водіїв «євроблях».

«Власники таких авто в разі ДТП можуть тим чи іншим способом уникнути відповідальності. Адже рух більшості таких авто не відстежується правоохоронними органами й не контролюється митниками. Знайти за кордоном особу, яка надала дозвіл на використання іномарки, практично неможливо», – вважає політичний експерт Олександр Радчук.

До того ж часто європейці позбавляються старих іномарок, тому що вони не відповідають екологічним стандартам ЄС. А в Україні особливо не перевіряють, наскільки сильно забруднює авто навколишнє середовище.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що власники автомобілів з європейськими номерами мають платити ввізне мито. За його словами, Кабмін розробив законопроект, в якому регламентується реєстрація автомобілів з єврономерами, для легалізації водіїв.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: