Розірвання контрактів із «Газпромом»: який вихід в України?

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

України має вихід у цій ситуації, однак для цього потрібно ухвалити політичне рішення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи інформацію про розірвання контрактів між «Газпромом» і «Нафтогазом».

«Про це вже говорилося неодноразово, не рік і не два. Найкращим варіантом було б, якби європейська компанія взяла в оренду чи в концесію українську ГТС і після завершення контракту наступного року Європа, Німеччина чи консорціум компаній вели б переговори з «Газпромом» про контракт, який починався б на кордоні з РФ та Україною», – зазначив Гудима.

За його словами, всі знають, що це найкращий варіант, але Росія не грає в економіку, а грає в політику.

«І якби так сталося, то Україна опиналася б поза політичними впливами «Газпрому». Чи станеться так під дією санкцій, невідомо, але це найкращий варіант. Іншого шляху немає», – констатував експерт.

Крім того, потрібно шукати способи, як переконати Німеччину, й варіанти, щоб Єврокомісія заблокувала «Північний потік-2», додав фахівець.

«Це підштовхне РФ до усвідомлення того, що вона повинна рахуватися з Європою», - уточнив він.

На його думку, якщо «Газпром» заявляє, що не виконуватиме рішення суду, то про жодні цивілізовані форми говорити немає сенсу.

«Контракт ще діє більш ніж півтора року. Передбачити, що робитиме РФ, складно, але можна передбачити, що ЄС та США ще більше консолідуватимуть свої зусилля, в тому числі бачачи, яким ненадійним постачальником є РФ і наскільки політичними є рішення «Газпрому», – підкреслив енергетик.

«Тому Україна має єдиний вихід – підписання нового контракту, й краще за все, якщо його підписуватиме європейська компанія або консорціум. Для цього потрібно ухвалити політичне рішення. А в нас ще бояться РФ. Хоча це був би найкращий варіант і для Європи, і для України», – резюмував Олександр Гудима.

Додамо, два роки тому, міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що за 4 роки правильних дій і програм Україна зможе відмовитися від імпорту газу.

Тим часом прем'єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що Україна за кілька років вийде на повне забезпечення власним газом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: