Що для гарантування пожежної безпеки обіцяють зробити чиновники

Читать на русском
Слово і Діло розбиралося в обіцянках українських чиновників щодо гарантування пожежної безпеки.
Слово і Діло

Після масштабної пожежі в торгово-розважальному центрі в Кемерово (Росія) про пожежну безпеку в місцях масового скупчення людей замислилися й в Україні. Вже з початку тижня українські ТРЦ почала перевіряти Державна служба з надзвичайних ситуацій. «Слово і Діло» вирішило розібратись, як чиновники та політики займаються пожежною безпекою.

Два роки тому, згідно з обіцянкою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, стартувала реформа ДСНС. У вересні 2016 року міністр презентував її концепцію. Вона передбачає, зокрема, розширення мережі місцевих пожежних команд і залучення добровольців до забезпечення пожежної охорони. Безпосередньо реалізація реформи почалася минулого року.

Крім того, до 2017 року президент України Петро Порошенко обіцяв, що ДСНС передадуть близько 100 одиниць техніки. «Нарешті зрушилося з мертвої точки питання матеріального забезпечення служби. Минулого року вона отримала 67 одиниць пожежно-рятувальної техніки. Цьогоріч у ваше розпорядження надійдуть ще близько 100 одиниць», – заявив глава держави. В результаті Служба з надзвичайних ситуацій отримала 57 пожежно-рятувальних автоцистерн, також 25 одиниць інженерної та автомобільної техніки були передані від уряду Китаю.

Нещодавно Порошенко обіцяв, що цього року ДСНС отримає 4 вертольоти, зокрема рятувальний і медичний для евакуації поранених.

У 2016 році голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський пообіцяв облаштувати 3 інноваційних пожежних депо. До кінця року в Лимані запрацював перший в Україні Центр безпеки громадян, на початку минулого року з'явилися ще два. У центрах розміщується екіпаж рятувальної служби, наряд поліції та карета швидкої допомоги.

Новітня модель протипожежної служби мала запрацювати до кінця 2016 року в Полтавській області. Голова обладміністрації Валерій Головко повідомив, що дві об'єднані громади стали учасниками відповідного пілотного проекту, був підписаний меморандум про співпрацю з ДСНС. Однак до реалізації проекту справа не дійшла, до кінця року нова модель служби так і не з'явилася.

Мер Дніпра Борис Філатов обіцяв придбати унікальний пожежний автомобіль. «Ми виділили фінансування й до березня наступного року придбаємо нову пожежну машину. В місті дуже висока забудова, й у разі, якщо станеться якась позаштатна ситуація, пожежа, буде ускладнена евакуація людей із верхніх поверхів. Тому, однозначно, ця покупка дуже серйозна й дорога, близько 1 мільйона доларів», – заявив міський голова в березні 2016 року.

Пожежний автомобіль із 56-метрової драбиною підрозділам ДСНС вручили в березні 2017-го. Крім того, рятувальники отримали 238 комплектів захисного одягу на суму близько 5,2 млн грн.

Схожу покупку анонсував міський голова Рівного Володимир Хомко. На придбання пожежної драбини, яка має сягати 9-го поверху, мають виділити кошти від обладміністрації та міської ради. Станом на кінець року з бюджету Рівного поки що виділили лише 2,5 тис. грн.

Оновили обладнання рятувальникам в Луганській області. «До кінця року буде закуплениц гідравлічний інструмент, автомобільна техніка, піноутворювач та інше сучасне професійне обладнання», – обіцяв голова обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз. У грудні минулого року «Слову і Ділу» в адміністрації повідомили, що все обіцяне рятувальники отримали.

У повному обсязі не впорався зі своєю обіцянкою голова Тернопільської ОДА Степан Барна: він планував минулого року відкрити 11 пожежних частин, але відкрив сім. Ще мінімум чотири пожежні команди Барна обіцяє створити в 2018 році.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко доручив обстежити всі торгово-розважальні комплекси столиці на відповідність нормам пожежної безпеки.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: