«Будівельна амністія»: навіщо влада узаконила самобуди та за що запровадили штрафи?

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Верховна Рада продовжила узаконення самобудів. Закон продовжує можливість узаконення об'єктів, збудованих без дозволу до 2015 року, й полегшує прийняття їх в експлуатацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт у сфері нерухомості Олег Приходько, оцінюючи рішення ВР продовжити узаконення самобудів, зведених без дозволу до 2015 року.

«У цьому рішенні э кілька важливих моментів. По-перше, те, що лежить на поверхні, – лібералізація законодавства щодо невеликих самобудів. У категорію до 300 квадратних метрів потрапляють майже всі будівлі садових товариств, які раніше активно забудовувалися», – зазначив Приходько.

«У результаті зниження доходів населення багато міських мещканців вирушили жити за місто, тим самим звільнивши квартири для своїх дітей. З іншого боку, активна забудова як дачних ділянок, так і сільської місцевості велася населенням без будь-яких проектів майбутніх будівель – як житлових, так і допоміжних», – підкреслив фахівець.

За його словами, суть другого аспекту в тому, що зміна законодавства реєстрації українців дозволила визначати як місце проживання й дачні будиночки за умови, що вони відповідають житловому фонду.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко заявив, що столична влада зноситиме всі незаконні забудови в КиєвіСказано 29 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«І, як наслідок, узаконення наявних будівель. Але найважливіше в цьому – те, що якщо ваш будинок має площу понад 120 квадратних метрів, і якщо загальна квадратура будинку й квартири більша, ніж 180 квадратних метрів, то вам доведеться заплатити державі податок на нерухомість», – акцентував експерт.

Очевидно, що за неприйняте в експлуатацію житло податок не стягується, уточнив він.

«У результаті спрощення процедур щодо введення в експлуатацію це призведе до збільшення обсягів нерухомості для оподаткування», – пояснив Приходько.

Щодо узаконення будівель сільськогосподарського призначення, то, на його думку, це радше маркетинг, аніж практичне застосування.

«Адже сучасні тваринницькі комплекси сьогодні вже ніхто не будує без проектів із комунікаціями – це і неенергоефективно, і створює проблеми в питаннях органів контролю. А узаконювати щось на кшталт сараю або складу немає сенсу», – додав фахівець.

Крім того, експерт звернув увагу, що для тих, хто не скористається тимчасовою «амністією» на введення в експлуатацію, передбачені штрафи.

«Також будуть заблоковані механізми відчуження такої «незаконної» нерухомості, а в спірних ситуаціях незаконна нерухомість може бути взагалі знесена. В підсумку шлях один – узаконити, що саме по собі правильно, й згодом поповнювати бюджет країни у вигляді податків з узаконеної нерухомості. Це стосується в тому числі власників дорогих багатоповерхових котеджів», – резюмував Олег Приходько.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко заявив, що після Нового року столична влада зноситиме всі незаконні забудови в Києві. Крім того, в планах мера відстоювати в судах зниження поверховості новобудови, яку називають «монстром на Подолі». Досьє мера Києва – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: