Що заважає побороти корупцію та в чому прогалина з боку суспільства?

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Безумовно, є нові антикорупційні органи, які мають проблеми зростання, становлення. Україна працює із запобіганням корупції, але це питання не лише антикорупційних органів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, оцінюючи роботу антикорупційних органів у напрямку боротьби з корупцією.

«Питання боротьби з корупцією не лише у створенні НАБУ чи інших антикорупційних структур. Є, наприклад, багато питань до судової реформи. Можна скільки завгодно виявляти кричущі корупційні речі, але коли справа доходить до суду, з’являється нова проблема», – зазначив Яблонський.

У кожному разі, слід розуміти, що система, яка існує, все рівно опирається, додав експерт.

«Тут не варто проводити паралелі між старою-новою системою. Влада як така завжди опирається контролю й прозорості. Так уже в нас повелося й культивувалося впродовж пострадянського й радянського періоду», – підкреслив політолог.

Коли лунають заяви на кшталт того, що в Україні більші корупційні проблеми, ніж у РФ, то це виглядає недоречним. Вони взагалі неспівставні. Просто існує такий тренд – якщо в РФ щось вдається погано, то потрібно уявити, що в Україні ще гірше.

На його думку, дійсно час від часу в нас з’являються різні заяви, наприклад, про арешт того ж Холодницького, відбуваються медійні атаки, але не варто шукати конспірологічних змов.

«Безумовно, є сили, яким не подобається та чи інша діяльність, і вони провокуватимуть і створюватимуть інформаційні приводи. А теперішнє суспільство, ЗМІ, соцмережі дуже чутливі до найнеймовірніших інформаційних хвиль», – пояснив політолог.

Крім того, в цьому питанні є проблема ще й в іншій площині, уточнив експерт.

Як в Україні боролися з корупцією в 2017 роціНайменше корупційних вироків серед суддів, прокурорів та працівників СБУ. Найчастіше ловили працівників МВС та держслужбовців.

«Попри всі тези про те, що негативні зміни породжуються у вищих щаблях, потрібно розуміти, що суспільство хоч і не толерує корупцію на вищому рівні, але абсолютно не протидіє на побутовому, регіональному, місцевому рівні», – наголосив він.

За його словами, це велика проблема, оскільки потрібно, щоб була створена система нетерпимості на всіх рівнях.

«Тут ідеться не про те, щоб захистити когось чи звинуватити, а про те, що проблема корупції в тому, що вибудовані вертикальні та горизонтальні корупційні зв’язки. Інколи громадяни просто не не йдуть проти течії, а включаються в ці схеми, що заохочує корупцію. Інколи начальники в нас почуваються, як у феодальному суспільстві. Тому це складна світоглядна проблема», – констатував експерт.

«Ми можемо створити й два антикорупційні суди, але проблема відразу не зникне. Суд потрібен, нові структури – також, але це проблема сприйняття суспільством багатьох речей», – резюмував Василь Яблонський.

Як створювалися нові правоохоронні та антикорупційні органи в Україні – на нашій інфографіці.

Також аналітики порталу з’ясували, як в Україні боролися з корупцією в 2017 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: