Чотири роки асоціації з ЄС: чи стала Україна ближчою до Європи?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

У 2013 році під час виступу на Євромайдані, ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко заявив, що Україна підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом. За рік уже в ролі глави держави йому вдалося виконати обіцяне. В березні 2014 року ухвалили історичне для країни рішення. У Брюсселі під час позачергового саміту відбулася церемонія підписання політичної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Таким чином, Україна взяла політичний курс на євроінтеграцію, а економіка країни отримала шанс завоювати один із найбільших світових ринків.

«Слово і Діло» вирішило підбити підсумки вже чотирирічної дії Угоди про асоціацію й з'ясувати, наскільки країна наблизилася до Європи.

Економіст Олександр Савченко звернув увагу на те, що, на жаль, не все вдається Україні на цьому шляху.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що Україна підпише Угоду про Асоціацію з ЄССказано 15 грудня 2013 р.Статус обіцянки: Виконано

«Річ у тім, що європейські цінності притаманні лише пасіонарній частині активних українців. Їхня питома вага в нашому суспільстві становить 5-10%. Ці цінності потроху, повільно, але поширюються на решту українців. Однак вони зовсім не притаманні владі в Україні. Там продовжують домінувати радянські цінності», – зазначив експерт.

У цьому головна причина того, що ми не можемо скористатись основними перевагами ЄС, додав він.

Фахівець акцентував, що там, де ситуацію вирішують люди чи громадські організації, спостерігається рух до європейських цінностей.

«Наприклад, безвізовий режим. Безвіз – це перемога українців, які, по суті, буквально силою витискали від влади створення антикорупційних структур і решту потрібних реформ», – підкреслив Савченко.

Тому можна сказати, що де-юре ми нібито й ближчі до Європи, але де-факто цей шлях лише розпочався.

За його словами, з економічної точки зору, за цей період лише трохи почалося проникнення українських товарів на європейські ринки. Є три головні перешкоди на цьому шляху.

«По-перше, брак знання англійської мови. Мова бізнесу в Європі, мова торгівлі – англійська. На жаль, особливо старше покоління бізнесменів, хоча й молоде також, погано володіє іноземними мовами. Це величезна перешкода на шляху до проникнення українських товарів на європейський ринок», – пояснив економіст.

По-друге, є брак освіти, продовжив фахівець.

Ми пишаємося, що в нас кількість дітей, які йдуть до університетів, досягає 80%, але реальних університетів, які дають реальні знання, набагато менше, звернув увагу експерт.

«Особливо це стосується економіки, бізнесу, а також гуманітарних, суспільних наук. Освіта на низькому рівні. В нас замінили марксистсько-ленінські штампи на ринкові, але суть освіти в економіці та бізнесі залишилася радянською», – уточнив Савченко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що Україна стане членом Євросоюзу до 2025 рокуСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Безумовно, корупція також перешкоджає будь-яким змінам, наголосив експерт.

На його переконання, корупція блокує приплив великих капіталів в Україну, але є як реальна корупція, так і віртуальна.

«Віртуальна корупція в нас іще більша, ніж реальна. Імідж України як надкорумпованої країни блокує прихід іноземних інвестицій, які, своєю чергою, несуть розвиток і торгівлі, і технологій, і всіх новацій в принципі», – резюмував Олександр Савченко.

За підсумками минулого року рівень виконання Угоди про асоціацію з ЄС склав 41%.

За даними «Слова і Діла», ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко заявив, що не має сумнівів щодо того, що Україна за 10-11 років, до 2025 року, стане членом Європейського Союзу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: