Українцям пояснили, що робити в разі невиплати зарплати

Читать на русском
Невиплата заробітної плати для роботодавця небезпечна не лише адміністративною, але й кримінальною відповідальністю.

Невиплата заробітної плати для роботодавця небезпечна не лише адміністративною, але й кримінальною відповідальністю.

Про це заявила заступниця міністра юстиції Світлана Глущенко, повідомляється на офіційному сайті Мін'юсту, передає «Слово і Діло».

Розенко планує реформувати службу зайнятостіСказано 7 лютого 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

«При відмові виплатити заробітну плату або інші виплати працівник може звернутися до прокуратури із заявою про невиплату заробітної плати та притягнення винних осіб до відповідальності. Хочу нагадати, що роботодавець несе не лише адміністративну, але й кримінальну відповідальність за невиплату заробітної плати», – сказала Глущенко.

При цьому вона розповіла, як потрібно діяти особі в разі порушення її прав на отримання заробітної плати.

Перш за все, сказала Глущенко, кожна людина може отримати безкоштовну юридичну консультацію в Бюро правової допомоги, які є у всіх районах і містах обласного значення в усій Україні.

Крім того, як повідомила заступниця міністра, працівнику необхідно звернутися до роботодавця із заявою про виплату заробітної плати та про компенсацію втрати її частини у зв'язку з порушенням термінів її виплати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари й тарифів на послуги.

«За наявності комісії з трудових спорів необхідно звернутися туди із заявою. Свідоцтво комісії, видане на підставі її рішення, є виконавчим документом. У разі незгоди з рішенням комісії його можна оскаржити в суді», – радить Глущенко.

Чому зростають споживчі ціни та як вплинув фактор підвищення зарплат?АМКУ пояснив, що подорожчання продуктів спричинила інфляція на рівні 13,7 відсотка, якої не очікували в НБУ, збільшення виробничих витрат та підвищення соціальних стандартів. Про фактори подорожчання розповіли експерти.

Ще одним кроком до захисту свого права на отримання заробітної плати, на якому акцентувала увагу заступниця міністра, є подача скарги до місцевих управлінь охорони праці, до райдержадміністрації, управління Пенсійного фонду та соціального захисту населення.

Однак гарантованим і найбільш ефективним способом захистити своє право на отримання заробітної плати є звернення до суду, сказала Глущенко.

За її словами, звернутися до суду можна в порядку наказного провадження, якщо працівник вимагає стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, або позовного провадження, якщо спір про розмір заборгованості з виплати зарплати і/або права на її отримання. За подачу позовів про стягнення заробітної плати позивач не платить судовий збір.

Нагадаємо, Пенсійний фонд запускає сервіс для перевірки стажу та пенсій.

Раніше повідомлялося, що за результатами соцопитування, українці масово незадоволені своєю зарплатою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: