Чому зростають споживчі ціни та як вплинув фактор підвищення зарплат?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

АМКУ має рацію, коли говорить, що причиною подорожчання окремих продуктів стало зростання споживчої інфляції. Проте це сталося й через подорожчання пального. Крім цього, є ще певні нюанси.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий експерт, економіст Андрій Блінов, оцінюючи пояснення АМКУ на предмет того, що подорожчання продуктів спричинила інфляція, якої не очікували в НБУ, на рівні 13,7% та збільшення виробничих витрат.

«Крім того, є моменти пов’язані зі збільшенням заробітної плати. Подвоєння заробітної плати в 2017 році позначається саме на найбідніших верствах населення, в яких є так звана норма споживання, й реакція на збільшення доходів є критичною», – зазначив Блінов.

«Якщо уявити, що дохід 20 тисяч гривень і до них додали 1,5 тисячі гривень на місяць, то з точки зору споживання, це не буде критично. Тому що й так вистачало 20 тисяч гривень на поточні потреби. Ці 1,5 тисячі гривень можна накопичувати, покласти в банк чи витратити на щось інше, але навряд чи за них будуть куплені ще декілька кілограмів м’яса, наприклад», – пояснив економіст.

Занадто багато їмо. Хто з політиків обіцяв утримати ціни на продукти?У зв'язку з резонансною заявою міністра соцполітики Реви «Слово і Діло» вирішило розповісти, хто з політиків і наскільки успішно обіцяв українцям доступні ціни на продукти харчування.

Інша річ, уточнив він, якщо людина вкрай бідна, живе від пенсії до пенсії чи від зарплати до зарплати.

«Умовно, якщо людина, яка живе від зарплати до зарплати на суму 2 тисячі гривень і отримує ще ці ж самі 1,5 тисячі гривень, то для цієї категорії це змога купувати, грубо кажучи, м'ясо, крім неділі, ще й у середу. Відповідно, моменти, пов’язані зі споживанням певних продуктів, також впливають на ринок», – додав фінінсист.

За його словами, серйозний вплив на ринок мала й африканська чума та окремі захворювання, які призводили до скорочення поголів’я, зокрема в свинарстві.

«Це призвело до того, що в нас періодично стрибала ціна за 100 гривень за кілограм навіть на курятину, не говорячи про свинину. Зараз ціни відкотилися трохи, але зберігаються на відносно дорогому рівні», – підкреслив він.

«Важливий момент, що на цих ринках у нас немає монополій. Щоб купити м'ясо, печиво, крупи, молоко та інше, можна звертатися до різних мереж та виробників», – резюмував Андрій Блінов.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як змінювалася ціна на сало з 2014 до 2018 року й скільки кілограмів продукту можна було купити на мінімальну пенсію чотири роки тому й зараз.

Хто з політиків обіцяв утримати ціни на продукти – в нашому огляді.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: