В Україні впровадять новий контроль якості продуктів

Читать на русском
Нова система контролю якості та безпеки харчових продуктів запрацює з 4 квітня, її порушення передбачає штрафні санкції на суму до 70 тисяч гривень.

В Україні з 4 квітня почне працювати нова система контролю якості та безпеки харчових продуктів.

Про це повідомляється на офіційному сайті Кабміну, пише «Слово і Діло».

Україна потрапила до списку країн, де не вистачає продуктівУ список ООН увійшли країни, де від нестачі їжі страждає більше чверті населення, проте в Україні відраховувався відсоток від населення, яке проживає в зоні конфлікту.

Як зазначається, з цього дня набуває чинності закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Новий документ створить умови для забезпечення якості та безпеки харчової продукції для споживачів і встановлює чіткі й прозорі процедури перевірок. Це дозволить звести до мінімуму корупційні ризики й посприяє розвитку чесної конкуренції.

У повідомленні наголошується, що підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя та здоров'я людей. Наприклад, у магазині, де продається упакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м'ясо.

Також, за новим законом, інспектори Держспоживслужби здійснюватимуть перевірки згідно з актом перевірки. Цей документ має містити вичерпну інформацію про кількість питань для перевірки й має бути публічним.

За порушення нових правил передбачені штрафні санкції на суму до 70 тис. грн залежно від правопорушення. Якщо будуть виявлені фактори, що представляють загрозу для життя та здоров'я людини, інспектор зможе тимчасово призупинити виробництво або обіг товарів або кормів.

Нагадаємо, в Антимонопольному комітеті України назвали головні чинники подорожчання продуктів харчування в 2017 році.

Також АМКУ проводить дослідження ринку курячого м'яса. За попередніми даними відомство допускає наявність цінової змови між окремими учасниками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: