У чому причина високих цін на продукти в Україні?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Загальний стан купівельної спроможності населення дуже сумний. Інфляція відображає ту слабку економічну політику, яка ведеться. Інфляція 14% – це найвищий показник на всьому пострадянському просторі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи зростання цін на продукти й дані про запуск онлайн-барометра інфляції.

Купівельна спроможність українців

«Україна досягла найгірших показників у всій Європі, показник заробітної плати – середній щодо всього континенту Африки. Причини – найжорстокіша корупція та незбалансованість економіки», – зазначив Невмержицький.

Він уточнив, що більш-менш позитивну роль відіграє лише те, що валюта останнім часом стабільна й зміцнюється.

«З іншого боку, це також демонструє корупційність. Наприклад, щойно потрібно призначити нового голову НБУ, гривня зміцнюється, що підтверджує ручне управління курсом», – акцентував експерт.

На його думку, ми досягли лише якоїсь ефемерної стабільності.

«Скоріш за все, буде сезонне підвищення цін на продукти. До того ж, на жаль, у 2017 році вирішити основні питання, які стосуються сільського господарства, не вдалося. Зокрема, йдеться про земельну реформу. Цього року перспективи також сумнівні», – додав економіст.

Індекс вареника: що це таке?

За його словами, індекс вареника, борщу, біг-мака – все це індекс купівельної спроможності.

«Робляться такі індекси для того, щоб визначити, наскільки легко населенню придбати основні продукти», – пояснив експерт.

«Це потрібно, щоб розуміти, яку частину свого доходу споживачі витрачають на продукти, як змінюється ціна», – підкреслив він.

Чи залежить зростання цін на харчі від подорожчання пальногоАналітики «Слова і Діла» відстежували, чи є взаємозв'язок між подорожчанням бензину і подальшим зростанням цін на основні харчі

«Цей індекс, напевно, як і інші, характеризуватиме те, що велика частина бюджету споживача йде на продукти. При цьому політика влади не сприяє розвитку сільського господарства, малого товаровиробника», – констатував економіст.

Високі ціни на продукти: в чому проблема

На його думку, основною проблемою є те, що сільським господарством у нас займаються агрохолдинги, які дотуються державою, а при цьому малий і середній бізнес не розвивається.

«Відсутні державні програми, підтримка. Немає захисту малого товаровиробника. Тому й показники індексу вареника та подібних саме такі», – наголосив Невмержицький.

У підсумку в нас деякі продукти дорожчі, ніж у країнах ЄС, звернув увагу експерт.

«Наприклад, ціна на яйця в США нижча, ніж в Україні. У той час, як мінімальна зарплата в США – 1,5 тисячі доларів. Причина в тому, що товаровиробник отримує в нас дотації від держави, встановлює високі ціни виходячи з монополії», – пояснив він.

«Ціни на продукти в нас дійсно дуже високі, і їх можна було б знизити за нормальних умов для розвитку й захисту малого товаровиробника», – резюмував Євген Невмержицький.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, чи залежить зростання цін на продукти від подорожчання палива.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: