На сторожі безпеки: як виконує обіцянки голова СБУ Грицак

Читать на русском
Поки в Україні відзначають День Служби безпеки, Слово і Діло розбиралось, як голова відомства Василь Грицак справляється з обіцянками.
Василь ГрицакСлово і Діло

В Україні напередодні, 25 березня, відзначали День Служби безпеки. За словами президента України Петра Порошенка лише минулого року силами СБУ вдалося запобігти 17 терактам і 8 диверсіям. «Слово і Діло» розбиралось, як виконує обіцянки головний СБУшник країни Василь Грицак.

Грицак був призначений на посаду голови СБУ в липні 2015 року. Варто відзначити, що обіцянок чиновник дає дуже мало, в нього їх лише шість: половина виконані, а половина – ще в процесі.

Грицак заявив про підготовку Рубаном масштабних терактів у центрі КиєваСлужба безпеки України попередила серію масштабних терористичних актів у центрі української столиці.

Лише через кілька днів після призначення Грицака в Мукачеві Закарпатської області стався масштабний конфлікт зі стріляниною за участю бійців «Правого сектору». В результаті інциденту загинули три людини, ще близько десяти отримали поранення. Щоб зупинити протистояння, до міста прибули співробітники СБУ та підрозділи Національної гвардії. 13 липня Грицак пообіцяв, що не допустить продовження бойових дій в Мукачеві: «Вирішувати проблему необхідно з урахуванням позиції всіх сторін. Продовження бойових дій ми не допустимо».

Наступного дня Верховна Рада ухвалила рішення створити тимчасову слідчу комісію з розслідування конфлікту. Були також відкриті сім кримінальних проваджень. Наприкінці серпня були встановлені всі члени «Правого сектору», що брали участь у перестрілці, четверо з них були затримані. У вересні ТСК відзвітувала про результати розслідування: комісія вважає, що інцидент був значною мірою спровокований діями керівництва МВС і СБУ в області, оскільки керівники та працівники цих органів були проінформовані й брали участь в організації зустрічі сторін конфлікту.

Однією з можливих причин стрілянини в Мукачево називали спробу перерозподілу контрабандних потоків в області. Проблемою контрабанди голова СБУ також зайнявся, правда, на прифронтових територіях України. У 2016 році Грицак обіцяв перекрити механізми і схеми контрабанди та незаконного переміщення вантажів на лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях. Поки особливих результатів у цьому напрямку Грицак не добився.

Майже рік тому, 31 березня, в Маріуполі стався теракт: вибухнув автомобіль, за кермом якого перебував полковник СБУ Олександр Хараберюш. Грицак обіцяв знайти винних у найкоротші терміни: «СБУ зробить усе, щоб знайти й покарати винних. Борги ми віддаємо швидко». Підозрювану в скоєнні злочину Юлію Прасолову затримали 31 жовтня минулого року. Також було встановлено, що безпосереднім організатором вбивства є керівник терористичного угрупування Василь Євдокимов. Таким чином, винних знайшли протягом семи місяців.

Притягати до відповідальності військових Збройних сил України та співробітників Служби безпеки, які зрадили присязі, Грицак пообіцяв у листопаді 2016 року. «Ми відзначаємо 25 березня професійне свято – День Служби безпеки. Водночас ми заснували «свято зрадника» – цього дня ми максимально поширюємо інформацію про тих, хто зрадив український народ. Ми будемо робити все можливе, щоб цих потвор діставати й притягати до відповідальності», – заявив чиновник.

Останню обіцянку голова СБУ дав на початку січня: він обіцяв провести контррозвідувальне опитування звільнених полонених. Нагадаємо, 27 грудня на Донбасі відбувся обмін полоненими з бойовиками. Українська сторона отримала 73 заручники. «Звичайно, ми будемо їх опитувати щодо обставин перебування в полоні. Є таке поняття, як контррозвідувальне опитування, й ми обов'язково його проведемо. Буває, наприклад, що наш боєць, будучи пораненим, у непритомному стані потрапив у полон, і тут не виникає жодних запитань. А якщо обставини потрапляння в полон не до кінця з'ясовані або є свідчення інших військових про проблемні питання, то відбудеться контррозвідувальне опитування», – сказав Грицак. Поки невідомо, чи проводили з кимось із звільнених полонених подібне опитування.

Нагадаємо, зарплата Василя Грицака за січень склала 45 тисяч 364 гривні.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: