Навіщо Україні новий закон про валюту та що він дасть?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Законопроект непоганий і містить певні запобіжники, які стосуються того, що окремі його пункти почнуть діяти після долучення України до ВЕРS.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи новий законопроект про валюту від НБУ.

«Це важливо, тому що відкриття лібералізації валютного ринку за відсутності належної боротьби з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом, і, відповідно, за відсутності належних механізмів, пов’язаних із тим, що ці капітали можуть виводитися в офшорні зони, може бути для нас дуже загрозливим. Але цей механізм передбачений», – зазначив Несходовський.

Відповідні пункти набудуть чинності лише після того, як запрацює відповідний механізм, тому цей законопроект дійсно може сприяти руху капіталів та інвестуванню, додав він.

Щодо укріплення гривні, то ситуація складніша, оскільки слід розуміти, що валютний курс на сьогодні формується із суб'єктивних чинників, уточнив економіст.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

«Ці чинники формуються, своєю чергою, на платіжному ринку, товарному. Враховуючи те, що в нас суттєво від’ємне торговельне сальдо й платіжний баланс вирівнюється лише за рахунок надходження коштів від заробітчан, говорити про те, що нові валютні правила вплинуть суттєво на укріплення гривні, поки складно», – пояснив експерт.

За його словами, укріплення валюти – питання не стільки закону, скільки ефективності самої економіки України й того, наскільки вона приваблива для інвесторів, кредиторів.

«З іншого боку, перевага законопроекту в тому, що відкриваються нові можливості, наприклад, купівлі іноземних цінних паперів. Документ потрібен. Таким чином ми інтегруємося в світове співтовариство. Це позитивний фактор, бо за наявності валютних у тому числі бар’єрів, багато хто хоче перетнути їх. У результаті іммігрує, перебуває там, тому що умови там створені набагато кращі, ніж в Україні», – резюмував Ілля Несходовський.

Зауважимо, що попереднє валютне законодавство ухвалили 25 років тому, в лютому 1993 року.

У НБУ в результаті ухвалення такого закону розраховують на збільшення зовнішньоекономічного обороту.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: