Газова війна з РФ: із чим пов'язаний провал «Турецького потоку» та що це означає

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У «Газпромі» анонсували часткову ліквідацію газотранспортних потужностей через двократне скорочення потужностей газопроводу «Турецький потік» – із 63 мільярдів до 31,5 мільярдів кубометрів на рік. Це вкрай важливо для України, оскільки фактично може свідчити про ще один програш російської сторони в газовій війні.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Час – це газ. Чому Росія програє Україні» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович зазначив, що за різними даними, ліквідації підлягають 506 кілометрів труб, прокладених на території Краснодарського краю,, Саратовської, Волгоградської та Ростовської областей, а також газовимірювальна станція «Моршанська». Третя й четверта черги компресорних станцій «Російська», «Козача» та «Кореновська» будуть законсервовані.

Експерт додав, що в РФ визнали знецінення об'єктів незавершеного будівництва на суму майже 46 мільярдів рублів.

«Турецький потік» передбачав постачання газу з Краснодарського краю до РФ дном Чорного моря, а потім через територію Туреччини на південний захід Європи. «Турецький потік» мав стати альтернативою «Південному потоку», будівництво якого зупинили в 2014 році через позицію Єврокомісії», – нагадав він.

Журналіст уточнив, що «Турецький потік» будувався на вже готових потужностях «Південного» й мав складатися з чотирьох ниток потужністю 15,75 мільярда кубометрів газу на рік кожна.

«За планами, одна нитка забезпечувала би блакитним паливом Анкару, а три – Європу», – підкреслив Попович.

За деякий час у «Газпромі» побачили необхідність знизити вдвічі потужність «Турецького потоку».

«Як і раніше, одна нитка мала забезпечити газом Туреччину, і саме в її будівництві зацікавлена ​​Анкара. Друга – піде до Європи. Тут і починаються проблеми», – наголосив Попович.

Він нагадав, що 19 січня Туреччина схвалила будівництво морської частини газопроводу, проте незрозумілою є ситуація з будівництвом наземної частини.

На його переконання, те, що в «Газпромі» ліквідують труби «Турецького потоку», важливо для Києва, оскільки проект передбачав маршрут, який давав РФ можливість поставляти газ Європі, минаючи транзитні потужності нашої країни.

Журналіст нагадав, що ще три роки тому в «Газпромі» анонсували припинення транзиту російського газу через Україну після 2019 року.

Для РФ це був би ще один інструмент економічного й політичного тиску на Україну. Крім того, економіка України позбавлялася б валютних надходжень від оплати за транзит.

Другим таким обхідним маршрутом є газопровід «Північний потік-2», яким газ ішов би з Росії до Німеччини дном Балтійського моря.

«Проектна потужність «Північного потоку-2» складає 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Таким чином, якби Росія змогла реалізувати обидва проекти, то «Північний потік-2» плюс три нитки турецького напрямку забезпечували б перекачування до Європи більш ніж 102 мільярди кубометрів російського газу на рік. Це з лишком перекривало б український транзит, обсяги якого в 2017 році склали 93 мільярди кубометрів», – акцентував Попович.

На його думку, те, що РФ не вдалося реалізувати плани щодо «Турецького потоку», обумовлене позицією Туреччини, яка не заперечувала проти додаткових обсягів газу для власних потреб, але не хотіла ставати державою-транзитером російського газу до Європи.

«Серед іншого, це призвело б до протистояння Туреччини зі США, які самі розглядають Європу як ринок збуту для власних енергоносіїв», – пояснив експерт.

Монополізація газового ринку: чи можуть заблокувати «Північний потік-2»У Молдові та Україні виступили проти Північного потоку-2. Петро Порошенко заявив, що проект небезпечний для Європи. Про те, чи можна перешкодити реалізації проекту, розповіли експерти.

«Участь Росії в сирійській війні якраз і пояснювалося прагненням Кремля змусити Туреччину пропустити через свою територію чотири нитки «Турецького потоку» (Анкара має в Сирії свої інтереси). Однак цього домогтися не вдалося», – цитує Попович блогера Анатолія Несміяна.

Посилаючись на його думку, журналіст зазначив, що провал із «Турецьким потоком» означає ще й поразку Росії в сирійській війні, головні цілі якої не досягнуті.

Крім того, на думку експерта, після отруєння Скрипаля та його дочки перспективи «Північного потоку» також туманні. Наприклад, Польща хоче переконати Німеччину заборонити будівництво «Північного потоку-2», оскільки «справа Скрипаля» ставить під сумнів надійність Росії як партнера.

«До того ж 39 американських сенаторів виступили проти будівництва «Північного потоку-2», який, на їхню думку, збільшує залежність Європи від Росії. Їх підтримали в Литві, Латвії та Польщі», – додав він.

За його словами, в результаті «Газпром» зумів «виграти» в України лише близько 16 мільярдів кубометрів транзиту, що призначені суто для Туреччини.

«Газпром», який на початку березня заявив про термінове розірвання всіх контрактів із «Нафтогазом» після поразки в Стокгольмі, буде змушений відновити переговори з українською стороною про нові умови транзиту.

«Іншого виходу в «Газпрому» просто немає, тому що інакше монополісту загрожують величезні штрафи за невиконання умов довгострокових контрактів з європейськими споживачами газу. І тепер вже лише від України залежатиме, як найкращим чином добити загнану в кут російську корпорацію», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в авторському матеріалі «Час – це газ. Чому Росія програє Україні».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: