Дипломат розповів, як Україні повернути Донбас

Читать на русском
У п’ятницю, 23 березня, в Києві відбувся захід, присвячений темі міжнародних перехідних адміністрацій на Донбасі.

У п’ятницю, 23 березня, в Києві відбувся захід, присвячений темі міжнародних перехідних адміністрацій на Донбасі.

Як повідомляє «Слово і Діло», Національна платформа «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» проходила в прес-центрі «Укрінформу» в форматі круглого столу.

Метою проекту стало створення позапартійної, професійної та інклюзивної платформи, відкритої для тих, хто виступає за досягнення миру в Україні. Під час зустрічі обговорювалася ефективна політика реінтеграції та забезпечення національної єдності в Україні.

До участі запрошені: Вольфганг Петрич (Wolfgang Petritsch) – екс-верховний представник у Боснії і Герцеговині й спеціальний представник ЄС у Боснії (1999-2002 рр.); Григорій Немиря – голова комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; Євген Марчук – представник України в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи; Вадим Денисенко – народний депутат, представник уряду в Верховній Раді України; Роман Безсмертний – надзвичайний і повноважний посол України; українські політики, дипломати, експерти.

Завершення роботи ОБСЄ на Донбасі: чи є користь від спостерігачів?Країни-учасниці ОБСЄ ухвалять рішення щодо продовження мандата місії на сході України, коли для цього прийде час. Мандат місії закінчиться 31 березня. Чи є необхідність в ОБСЄ на Донбасі, розбирались експерти.

Зокрема, міжнародний експерт Вольфганг Петрич, який був верховним представником із питань Боснії і Герцеговини та спеціальним представником ЄС у Боснії, згадав про роль Дейтонських угод у врегулюванні конфліктів у цьому регіоні, завдяки яким була збережена територіальна єдність країни, що дозволило відбудувати зруйновану інфраструктуру та поставити країну на ноги.

«Ідея Дейтонських угод – включити території тих, хто привів до цієї війни, що на емоційному рівні навіть важко уявити собі. Як можна залучати тих, хто зруйнував країну й довів її до катастрофи? Але цілком очевидно, що лише шляхом включення тих, хто здійснював злочини, ми отрумуємо шанс на відновлення миру в країні. А міжнародними гарантами цих мирних угод стали Євросоюз, США та Росія. Це був компроміс для сербів, щоб вони знову повернулися до Боснії і Герцеговони. Це було поєднання внутрішніх рішень та допомоги зовнішніх сусідів, які також були залучені до цієї війни», – повідомив Петрич.

Він також зазначив, що для України, яка має проблеми в окупованій частині Донбасу, є хороший приклад Хорватії, де її східна частина межує із Сербією й вона є частиною республіки Сербська Крайна, що хотіла відокремитися.

«І в Дейтоні була досягнута угода про реінтеграцію цієї частинки та її досить швидко вдалось досягти – якщо є невеличка частинка держави, як це було в Східній Славонії, тоді, звичайно ж, легше впоратися з проблемою, бо зрозуміліше, що слід робити. Потрібно мати політичну волю всіх тих, хто раніше не давав згоди на реінтеграцію, до цього мають спонукати дипломати», – підкреслив Петрич.

Також він зазначив, якщо не буде згоди всіх сторін конфлікту на реінтеграцію, то ООН та інші міжнародні організації не зможуть зробити диво. Це є головною умовою, повідомив посол.

Також він зазначив, що для вирішення конфлікту на Донбасі потрібен час, політична воля, дипломатичні переговори та досягнення компромісу. Слід спробувати «переконати людей Донбасу та їхніх господарів у Москві» в користі реінтеграції та важливості місії ООН.

Нагадаємо також, що в ООН стурбовані тортурами заручників на Донбасі.

Раніше ОБСЄ продовжила мандат моніторингової місії на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: