Законопроект про реінтеграцію Донбасу: погрози Кремля та іміджеві втрати для РФ

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Не варто розцінювати заяви МЗС РФ як реальні практичні погрози. Фактично, Росії не подобається, що вона зафіксована як агресор. Це єдина серйозна іміджева втрата.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи погрози голови МЗС РФ з приводу того, що «Україна зробить лише гірше», якщо остаточно ухвалить законопроект про реінтеграцію Донбасу.

«Насправді, крім терміну «держава-агресор», усе інше в законопроекті про реінтеграцію Донбасу, за великим рахунком, їх влаштовує. Наприклад, уже немає терористичних організацій, а є окупаційні адміністрації. Для них це цілком нормально. Захарченко та Пасічник уже не терористи, це нівельовано. Вони перейменовані на окупаційну адміністрацію», – зазначив Вовк.

«Крім того, деякі їхні документи вже визнаються на території України. Наприклад, свідоцтво про народження чи смерть», – уточнив він.

Важко навіть уявити, що це все вже відбувається з нами насправді, додав експерт.

Реінтеграція Донбасу: що передбачає законопроектБезпрецедентні повноваження силовиків і відповідальність держави-агресора - норми законопроекту про реінтеграцію Донбасу

«Не віриться, що в Полтаві чи Львові реєструватимуть особу за свідоцтвом, підписаним Захарченком – головою терористичної організації, щодо якого є провадження, підозра у створенні терористичної організації та керівництві нею», – підкреслив військовий.

За його словами, інших негативів для РФ у законопроекті немає, але негативи є для нас.

«Росія грає на одному. Їм не подобається, що вони записані агресорами. Все інше їх влаштовує. Це називається, образно кажучи, сміятися в кулачок. Так, некрасиво, ще й на весь світ звучить: «РФ – агресор». Для них це іміджева втрата. Але чи бачили ми хоч одне посилання посадової особи РФ на положення закону, яке їх не влаштовує? Ні, не було, тому для них є лише іміджева втрата, а всі погрози несерйозні. А щодо «Мінська», то формат давно віджив своє. Єдине, що там було позитивного, – припинення вогню», – резюмував Василь Вовк.

Відзначимо, Лавров заявив, що «Україна зробить колосальну помилку щодо зламу Мінських угод» ухваленням закону. МЗС України вже відреагувало на звинувачення.

Детальніше про те, що передбачає законопроект, – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: