Чи готова Україна до податкової амністії?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Дійсно, податкова амністія недоречна зараз в Україні в зв'язку з відсутністю належних реформ у податковій сфері, які могли б суттєво покращити ситуацію зі сплатою податків. Поки що говорити про це зарано.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи заяву очільника Мінфіну про те, що МВФ виступає проти запровадження в Україні так званої податкової амністії.

«У нас була практика проведення податкової амністії в 2014-2015 роках. Вона була пов'язана з тим, що в 2012-2013 роках під керівництвом ДФС була створена державна програма з конвертаційним центром із відмивання коштів та надання податкового кредиту, фіктивних витрат, які зменшували податок на прибуток», – зазначив Несходовський.

«Але в зв'язку з тим, що це було під керівництвом держави, щоб зняти ті підприємства, які часто заганялись у користування цими послугами, тоді амністія була проведена саме для того, щоб підприємства сплатили лише5% своїх податкових зобов'язань за попередні періоди й не несли кримінальної відповідальності», – уточнив він.

Тоді це було і логічно, і доречно, але не зараз, додав економіст.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна пообіцяла домогтися перекриття уникнення сплати податків через офшориСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його думку, наразі податкова амністія не спрацює в Україні, а лише вкорінить думку, що порушуючи податкові правила, особа не отримає жодного покарання.

Говорити про якийсь економічний ефект від можливого проведення амністії не доводиться, підкреслив експерт.

«Амністія, яка була проведена в 2014-2015 роках, також не принесла значних надходжень. Але й тоді метою амністії було зняття напруги в суспільстві, зняття можливісті впливу податкових органів в умовах нестабільної економічної ситуації на бізнес», – пояснив фахівець.

За його словами, невідомо, на яких умовах проводитиметься амністування, якими будуть механізми.

«Така ініціатива все ж таки більше має на меті надати можливість тим чиновникам або тим, хто отримував кошти незаконним шляхом, зняти відповідальність за чинним законодавством. Тому тут мета не стільки запустити процес інвестування для населення, скільки для певних недобросовісних чиновників», – резюмував Ілля Несходовський.

За даними «Слова і Діла», чотири роки тому Ніна Южаніна пообіцяла домогтися перекриття уникнення сплати податків через офшори.

Що обіцяють українські політики з приводу реформи податкової системи – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: