МВФ категорично проти податкової амністії – Мінфін

Читать на русском
Міжнародний валютний фонд виступає проти запровадження в Україні так званої податкової амністії.

Міжнародний валютний фонд виступає проти запровадження в Україні так званої податкової амністії.

Як інформує «Слово і Діло», про це заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

З чистого аркуша: в чому заковика ідеї «нульової декларації» в УкраїніІдея запровадження нульової декларації знову пролунала на найвищому рівні. Що це – спроба відновити довіру в суспільстві чи можливий порятунок для потенційних корупціонерів, розмірковував політолог Олександр Радчук.

«Дійсно, МВФ проти податкової амністії в будь-якій формі. Вони проти, бо досвід інших країн показує, що далеко не скрізь це спрацювало. Перш ніж запроваджувати «нульову декларацію», потрібно провести консультації й показати МВФ, а головне – всім українцям, для чого це потрібно та в якому пакеті це будемо вносити», – розповів голова Мінфіну.

Він повідомив, що на сьогодні розглядається ініціатива про внесення законопроекту про «нульову декларацію» та непрямі методи в пакеті з BEPS. Однак сама «нульова декларація» не входить до вимог програми BEPS.

Данилюк підкреслив, що в процесі ухвалення відповідних змін до законодавства важливо, щоб «нульову декларацію» не використали для легалізації незаконних доходів перед запровадженням прозорого обміну податковою інформацією на міжнародному рівні, щоб надалі зберегти ці доходи та уникнути відповідальності за отримання прибутку через корупцію та інші нелегальні дії.

«Ідею «нульової декларації» ми підтримуємо, але спочатку потрібно прискорити реформу ДФС, а вона зараз просувається не дуже активно. За таких умов введення «нульової декларації»і непрямих методів прямо зараз несе значні ризики: одні скористаються цим для отримання індульгенцій, а проти інших цей інструмент буде використаний для тиску», – додав міністр.

Нагадаємо, в Мінфіні заявили, що нова програма співпраці з МВФ в 2019 році залежатиме від ініціативи з українського боку.

Раніше в МВФ пояснили, чому наполягають на підвищенні ціни на газ для населення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: