Хабар Холодницькому: в ГПУ повідомили подробиці

Читать на русском
Речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко розповів подробиці ситуації, що склалася із суддею Геннадієм Підберезним та його колегою Наталею Овчаренко.

Речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко розповів подробиці ситуації, що склалася із суддею Геннадієм Підберезним та його колегою Наталею Овчаренко.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на сторінку речника ГПУ в Facebook.

Хабар Холодницькому: підозрюваній зменшили розмір заставиЗатриманій екс-судді, що намагалася дати хабара голові Антикорупційної прокуратури, зменшили суму застави втричі.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що голова Кіровського районного суду м. Дніпропетровська Підберезний Г. А. спільно із суддею вказаного суду Овчаренко Н. Г. з метою уникнення кримінальної відповідальності останньої, яка підозрюється НАБУ у вчиненні корупційного кримінального правопорушення, запропонували заступнику Генерального прокурора - керівнику САП Назару Холодницькому, неправомірну вигоду в розмірі 300 тис доларів США за вирішення питання щодо закриття відносно судді кримінального провадження з метою уникнення останньою кримінальної відповідальності», - написав Лисенко.

За інформацією речника ГПУ, 21.09.2017 суддям Підберезному та Овчаренко повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України та 23.09.2017 вказаним особам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 6 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 5 млн. 52 тис. грн.

17.10.2017 суддю Підберезного на підставі 155-1 КПК України тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням останнього до кримінальної відповідальності до 21.11.2017.

Відповідно до положень ч. 11 ст. 63 закону України «Про Вищу раду правосуддя» суддя відстороняється від здійснення правосуддя з дня ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про його тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя на строк, зазначений у рішенні, який не може становити більше двох місяців.

21.11.2017 судді Підберезному продовжено відсторонення від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням останнього до кримінальної відповідальності на два місяці.

Разом із тим, відповідно до ч. 6 ст. 64 вказаного Закону повторне звернення Генерального прокурора або його заступника із клопотанням про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності або із клопотанням про продовження строку такого відсторонення стосовно судді в межах одного кримінального провадження не допускається, крім випадків скасування попереднього рішення Вищої ради правосуддя судом.

12.02.2018 підозрюваним суддям оголошено про завершення досудового розслідування та в порядку ст.290 КПК України підозрюваним та їх обвинуваченим надано доступ до матеріалів кримінального провадження. Станом на 21.02.2017 сторони ознайомлюються з матеріалами кримінального провадження.

Також Лисенко зазначив, що в подальшому обвинувальний акт за обвинуваченням голови Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Підберезного та судді вказаного суду Овчаренко у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України, буде скерований до суду для розгляду по суті, а прокурором заявлене клопотання на підставі ч. 1 ст. 64 закону України «Про Вищу раду правосуддя» про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя судді Підберезного до набуття чинності вироком суду. Разом із тим суддю Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Овчаренко рішенням Вищої ради правосуддя звільнили з посади судді вищевказаного суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: