Із героїнь у злочинниці: чому справа Савченко ризикована для влади

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Від самого початку Савченко – це породження самого Порошенка, який за чиїмись порадами побачив у цьому можливість отримання політичних дивідендів і включився в процес героїзації. Але згодом, після її заяв та дій, Савченко стала токсичною. Почався відкат назад.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи ситуацію навколо Надії Савченко в зв'язку зі звинуваченнями нардепа в підготовці держперевороту.

#Савченко: сценарії для влади

«У цій ситуації може бути кілька варіантів. Перший із них – Савченко таким чином хочуть прибрати як людину, що займається військовополоненими, й перетягнути цю тему на АП, оскільки ця тематика дає хороші політичні дивіденди», – зазначив Петренко.

Ще один варіант – через Савченко хочуть дістатись інших опозиційних сил, у першу чергу Тимошенко, додав експерт.

За два кроки від втрати недоторканності: як Савченко виконує обіцянкиНадію Савченко можуть позбавити депутатської недоторканності. Слово і Діло аналізувало, як нардеп виконує свої обіцянки.

«Так, зараз Савченко позафракційна, але можна пов'язати її з іншими олігархами, в яких хороші комунікації з Тимошенко. Це можна зробити. І тоді виходить, що держпереворот Савченко затіяла в інтересах тієї ж Тимошенко. Тобто фантазія ГПУ може бути безмежною», – уточнив він.

Таким чином можуть намагатися збити рейтингового кандидата, апелюючи до питань національної безпеки, підкреслив політолог.

На його думку, можливий варіант підвищення рейтингів самої Савченко такими розмовами.

«Савченко грає на різних електоральних полях. Є і радикальна, і популістична риторика. Але деякі її пропозиції в зв'язку з погіршенням ситуації в країні мають відгук. Можуть спробувати її запалити, щоб вона стала, образно кажучи, спойлером і відтягнула голоси тієї ж Тимошенко», – пояснив Петренко.

Хто затіяв державний переворот?

З огляду на нестриманість Савченко, цілком імовірно, що в розмовах вона могла робити такі судження, продовжив політолог.

«Однак говорити й робити – це дві різні речі. Потрібно довести, що були реально вжиті якісь заходи для цього», – акцентував він.

«По-друге, щодо провезення зброї, терактів і всього іншого, про що говорять, то це не могло робитися без підтримки з боку правоохоронців, спецслужб. Так само й Рубан не міг працювати сам. А якщо ми говоримо про злочинну змову групи осіб, то де всі інші? У нас поки лише Рубан і Савченко фігурують. І якщо Рубан перетинав кордон зі зброєю, то його мали взяти не на пункті пропуску, а в кінцевому пункті, куди він її віз і складав», – наголосив Петренко.

Накладається багато сюжетів, але що більше влада тиснутиме на Савченко, особливо якщо її заарештують і посадять, то ризикованіше, що почнеться нова хвиля її героїзації.

«Вона отримуватиме політичні дивіденди, враховуючи недовіру до органів влади, тому може стати претендентом у президентських перегонах. Ця гра може бути в першу чергу проти влади», – уточнив він.

Із героїнь у злочинниці?

«Так, у Раді анонсували якесь шокуюче відео, але Савченко зіграла на випередження й уже зробила заяву з цього приводу. В принципі, багато хто вже знає, про що йтиметься. Сама Савченко про це заявила. Тобто вона була добре обізнана, що за нею є стеження, ведуться якісь записи», – додав експерт.

До того ж, якщо говорити про Луценка, то, як правило, він багато говорить і створює інформаційний шум, підкреслив фахівець.

«Наприклад, справа Саакашвілі. Де його посадка, де якісь докази? А тоді Луценко також демонстративно і відео показував, і обіцяв багато. Де результати в інших гучних справах? Все можливо, звичайно, але запитань залишається багато. Фільмів ми надивилися від ГПУ багато, але реальних доказів, як правило, немає», – пояснив Петренко.

За його словами, є великі сумніви в арешті Савченко.

«Вона ж іще й Герой України. Всі носили футболки з написами «Свободу Савченко», хотіли якось допомогти. Можуть поки обмежитися зняттям недоторканності, щоб проводити слідчі дії. Якщо вже будуть якісь серйозні докази, то розглянуть питання арешту. Щодо самої Савченко, то видно, що вона не збирається нікуди виїжджати й у цій ситуації може отримати вигоду. Це її розкрутка. Певною мірою Савченко сама зацікавлена ​​в тому, що відбувається навколо неї», – резюмував Ігор Петренко.

Детальніше про те, що обіцяла нардеп і що з цього виконала, – в нашому матеріалі «За два кроки від втрати недоторканності. Як Савченко виконує обіцянки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: