Арешт активів «Газпрому»: що вони собою являють і що є справді цінним

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Активів російського монополісту в Україні особливо й не було. Насправді, доцільно орієнтуватися на закордонні активи, що є цінними по-справжньому.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи арешт українських активів «Газпрому» та наміри домагатися арешту закордонних активів монополіста.

«Річ у тім, що активів «Газпрому» в Україні дуже мало, окрім частки в спільному підприємстві «Газтранзит», але там порівняно з мільярдними боргами «Газпрому» не так багато. Це участь «Газпрому» в тому матеріальному активі, що розташований на території України, але незначною мірою», – зазначив Гончар.

Свого часу, коли діяла схема «РосУкрЕнерго», «Газпром» мав актив «Укргазенерго», додав він.

«Це було спільне підприємство «Нафтогазу» й «РосУкрЕнерго», але таким опосередкованим чином, що це по суті був актив «Газпрому». Немає вже «РосУкрЕнерго», немає «Укргазенерго». Єдине, що є, – «Газтранзит». Було ще підприємство «Газпромзбут Україна», але воно більше існувало на папері й не володіло серйозними матеріальними активами», – пояснив експерт.

Коли йдеться про арешт активів «Газпрому», тих виплат, які має здійснити монополіст за рішенням арбітражу в Стокгольмі, то мається на увазі, що за кордоном існує дуже велика кількість активів «Газпрому», уточнив він.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

«Ці активи є у великій кількості у вигляді різних спільних дочірніх підприємств, дольової участі «Газпрому». «Газпром» має перелік цих компаній, який щороку затверджується на зборах акціонерів. Це список афілійованих із «Газпромом» підприємств, в яких він має свою частку чи власником яких він є, часто одноосібно», – підкреслив фахівець.

На його переконання, саме ці активи й можуть стати предметом значних стягнень з боку «Нафтогазу», на них варто орієнтуватися.

«Адже саме там уже є поле для дій і значна цінність», – уточнив він.

Однак, за його словами, складність у тому, що мають бути дотримані відповідні процедури згідно з національним законодавством тієї чи іншої країни, в юрисдикції якої зареєстрований той чи інший актив «Газпрому».

«Практично в кожній країні, де продається російський газ, є й підприємство, як правило, із серйозною часткою «Газпрому» чи навіть із його контрольним пакетом. З 90-х років стратегія «Газпрому» полягала в тому, щоб виходити на ринки постачання свого газу й виходити саме у сферу дистрибуції та торгівлі газу. Що, в принципі, «Газпром» і зробив», – резюммував Михайло Гончар.

Як відомо, Мін'юст заявив про арешт усіх активів «Газпрому» в Україні на суму 3,8 мільйона доларів.

Що обіцяли українські політики з приводу газу – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: