«Газпром» не зможе відмовитися від транзиту газу через Україну

Читать на русском
До державного бюджету України стягнуто всі кошти російського «Газпрому», які знаходилися на території країни. До 2020 року наземна інфраструктура в ЄС не буде готова до прийому газу «Північного потоку-2».

Російському «Газпрому» не уникнути укладення нової транзитної угоди з Україною.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Комерсант».

Гройсман розповів про борги «Газпрому» перед УкраїноюБорг російського монополіста становить 8,5 млрд доларів, ще 6 млрд доларів компанія винна, за рішенням українських судів, за позовом АМКУ і Мін'юсту.

За даними видання, до 2020 року наземна інфраструктура в ЄС не буде готова до прийому газу «Північного потоку-2».

Відповідно до заяв «Газпрому», трубопровід «Північний потік-2» планується ввести в експлуатацію до кінця 2019 року, коли закінчується контракт на транзит газу через Україну. Але його продовження територією Німеччини - газопровід Eugal - повністю буде побудований тільки до кінця 2020 го.

За відсутності Eugal по «Північному потоку-2» можна буде прокачати лише 34 мільярди кубометрів газу в рік при проектній потужності 55 мільярдів кубометрів.

При збереженні поточного попиту на російське паливо в Європі в 2020 році «Газпрому», ймовірно, доведеться прокачувати через Україну близько 43 мільярдів кубометрів газу, пише видання. Це за умови, що компанія встигне добудувати і завантажити обидві нитки «Турецького потоку» (разом близько 31 мільярда кубометрів).

Але цей газ поки може бути використаний лише для турецького ринку, оскільки продовження для другої гілки «Турецького потоку» - мережа газопроводів на Балканах - «Газпром» побудувати навряд чи встигне. Болгарія, Сербія і Угорщина поки не дали для цього відповідних дозволів.

Відмовитися від українського транзиту для виконання своїх довгострокових контрактів (близько 180 мільярдів кубометрів газу в рік) «Газпром» зможе лише до 2024 року, вважає Сімон Пірані з Оксфордського інституту енергетичних досліджень. Але з урахуванням зростання попиту на російський газ в Європі на практиці «Газпром» «не зможе повністю закрити двері для українського транзиту», відзначає він.

Нагадаємо, наприкінці лютого Артбітражна Палата Стокгольму задовольнила позовні вимоги НАК «Нафтогаз України» щодо «Газпрому» через порушення контрактних зобов’язань по транзиту російського газу через Україну.

Як повідомлялося, Київ заарештував українські активи «Газпрому».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: