Агентство запобігання чи заохочення корупції: перезавантаження НАЗК та звільнення Корчак

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Посол США в Україні Марі Йованович закликала реформувати НАЗК. Утім, у процесі боротьби з корупцією скандали навколо антикорупційного органу й самої голови НАЗК Наталії Корчак за весь час діяльності дійсно стали радше правилом, аніж винятком, на що західні партнери більше не згодні заплющувати очі. Поки ж, незважаючи на спроби її звільнення, голова Агентства залишається на посаді, твердо заявляючи, що «запуск Єдиного реєстру декларацій, друга хвиля декларування та багато іншого є її особистою заслугою».

«Слово і Діло» вирішило розібратись, як працює антикорупційний орган та чи можлива зміна його керівництва.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ, юрист Роман Куйбіда переконаний, що вимога CША та західних партнерів змінити НАЗК та реформувати орган абсолютно виправдана.

«Шанси, що НАЗК таки змінять, оцінити складно. Але однозначно, що за весь чс діяльності НАЗК, на жаль, показало свою абсолютну неспроможність як антикорупційного органу саме через те, що його склад був сформований з урахуванням певних політичних уподобань», – наголосив Куйбіда.

За його словами, від самого початку був один незалежний член Агентства, який згодом залишив орган, зважаючи на різні впливи й на те, як працювало НАЗК.

«В нинішньому складі орган займається не питаннями запобігання корупції, а покривання корупції. Однозначно, склад потрібно змінювати якнайшвидше. Тим більше зараз цей орган працює в неповному складі», – додав фахівець.

Він уточнив, що питання звільнення Корчак дуже складне.

Ситник, Корчак і прокуратура: хронологія глобального конфлікту структурВзаємні звинувачення НАБУ, НАЗК і Генпрокуратури – лише верхівка айсберга великої війни, що ведеться між структурами системи державного звинувачення.

«Для цього потрібно змінювати законодавство, але на це, мабуть, ніхто не піде. Ще можливий варіант – вона сама піде, але це також майже нереальний варіант. Корчак влаштовує владну еліту, оскільки повністю відпрацьовує завдання, які перед нею ставлять», – констатував Куйбіда.

Своєю чергою експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський пояснив, що законодавство свідомо виписали таким чином, щоб убезпечити голову НАЗК від звільнення.

«Тоді це робилося з двох причин. По-перше, керівництво НАЗК є колегіальним. У теорії це п’ять членів. По-друге, потрібно було забезпечити незалежність цьому органу, щоб ніхто не міг тиснути на голову НАЗК саме звільненням», – зазначив експерт.

Він уточнив, що в цій ситуації норми закону зіграли злий жарт, тому що Корчак фактично підконтрольна АП.

«Вона узгоджує свої дії з АП, тому її не можна звільнити. Залишається сподіватися, що вона сама піде, хоча це нереально», – додав експерт.

Раніше «Слово і Діло» відстежило хронологію основних протиріч між НАБУ, НАЗК та прокуратурою, а також найгучніших корупційних справ.

Як повідомлялося, заробітна плата голови Національного агентства з питань запобігання корупції в грудні склала 107 684,87 гривні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: