Нацбанк озвучив список системно важливих банків

Читать на русском
Три найбільші державні банки України увійшли до списку системно важливих банків на 2018 рік, складеного НБУ.

Фінансовий регулятор назвав банки, банкрутство чи неналежне функціонування яких може створити системні ризики для фінансової системи країни.

Про це повідомляється на офіційному сайті НБУ, пише «Слово і Діло».

Українські банки зазнали рекордних збитківЗа підсумками січня 2018 року 68 працюючих в Україні банків отримали прибуток на загальну суму 3,012 мільярда гривень.

Як наголошується, до списку на 2018 рік увійшли три найбільші державні банки України: ПриватБанк, Укрексімбанк та Ощадбанк.

Таке рішення ухвалили постановою правління центрального банку №161-рш від 20 березня 2018 року. Зазначені банки мали статус системно важливих протягом останніх двох років.

До системно важливих банків Національний банк може застосовувати посилені пруденційні вимоги, зокрема підвищені нормативи ліквідності та капіталу. Це відповідає загальноприйнятій світовій практиці.

Також статус системно важливого визначає особливий режим нагляду за банком. Порядок визначення системно важливих банків здійснюється на підставі положення, затвердженого постановою правління НБУ від 25 грудня 2014 року №863.

Нагадаємо, в Україні відтермінували ліквідацію трьох українських банків-банкрутів – «Союзу», ТК «Кредит» та Експобанку.

Як повідомлялося, НБУ заявив про плани провести в 2018 році стрес-тестування 25 банків, на які сукупно припадає 93% активів банківського сектора.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: