Нардепи провалили законопроект про незалежні наглядові ради в держбанках

Читать на русском
Парламент відхилив законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками.

Парламент відхилив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками».

Як інформує «Слово і Діло», за ухвалення відповідного урядового законопроекту №7180 у першому читанні проголосували 187 народних депутатів за мінімально необхідних 226 голосах.

«Ера Смолія»: Нацбанк періоду перезавантаженняНаціональний банк України отримав десятого за рахунком очільника. Чи наважиться Яків Смолій на перезавантаження банківської системи та чи вдасться йому стати відновити довіру громадян до банків, аналізував політолог Олександр Радчук.

Депутати також не підтримали пропозиції спікера повернутися до розгляду документа або направити його на доопрацювання.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект був розроблений у рамках виконання затвердженої урядом стратегії розвитку державних банків. Зокрема, документом пропонувалося переглянути принципи та механізми корпоративного управління державних банків, привести їх у відповідність до найкращих міжнародних стандартів шляхом створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю державних банків через наглядові ради, більшість у складі яких становитимуть незалежні члени.

За пропозицією Мінфіну, до складу наглядової ради держбанків мали увійти 5 незалежних членів із 7. Водночас парламентський комітет пропонував збільшити їхню кількість до 6 з 9, надавши право призначити по одному представнику президенту, Кабміну та парламенту.

Проектом також визначався перелік критеріїв, яким мають відповідати незалежні члени наглядової ради та представники держави в наглядовій раді державного банку.

Крім того, проектом також пропонувалося внести доповнення до Кримінального кодексу, встановивши відповідальність за незаконне втручання в діяльність посадових осіб державного банку.

Нагадаємо, Верховна Рада з п'ятої спроби проголосувала за порядок денний 8-ї сесії.

Як відомо, ВР має у вівторок, 20 березня, проголосувати за законопроект про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб, що забороняє входити до парламенту зі зброєю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: