Як Україні нівелювати всі претензії Угорщини до освітнього закону?

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

Насправді, найбільше претензій висуває якраз голова угорського МЗС Петер Сіярто. Звичайно, це стосується всієї угорської влади, але в основному сам він педалює цю позицію.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, оцінюючи нові претензії Угорщини та вимоги внести зміни до освітнього закону та відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше Будапешт продовжить блокувати євроінтеграційний курс Києва.

«Враховуючи, що на наступний рік Україні ніхто не пропонував членства ані в НАТО, ані в Євросоюзі, й імовірно, що це не відбудеться в перспективі найближчих років, то занадто сильно хвилюватися не варто через погрози Угорщини блокувати засідання в рамках Україна-НАТО», – зазначив Огризко.

На його переконання, в цій ситуації Україні краще діяти в іншому напрямку.

Що українські політики обіцяють з приводу мовного питанняУ світі відзначають Міжнародний день рідної мови. З цього приводу Слово і Діло зібрало обіцянки політиків щодо мовного питання.

«Навпаки, спокійно займатися тими реформами, які визначені, виконувати дорожню карту шляху до ЄС, Угоду про асоціацію, яку ми ледве наполовину виконуємо. Якщо ми орієнтуємося й прагнемо членства в НАТО, то необхідно переводити наші щорічні програми з НАТО на прагматичну форму. Не писати загальних слів, а писати речі, які ми реально можемо робити, й робити їх. Тому що наразі рівень виконання РНП (річної національної програми) на такому рівні, про який соромно говорити. Тому доцільніше займатися саме цією роботою», – уточнив фахівець.

Не проблема провести засідання Україна-НАТО, не проблема знайти інший формат засідання, зустрічей та переговорів, без Угорщини, підкреслив він.

Проблема в тому, що після засідання потрібно виконувати те, про що домовлялися, констатував дипломат.

«А в нас дуже часто форму висувають на перший план, забуваючи, що за формою має бути зміст», – додав експерт.

«Якщо Україна проведе всі необхідні зміни належним чином, продемонструє ЄС і НАТО, що ми реально готові до вступу, тоді претензії Угорщини вже будуть проблемою Європейського Союзу, НАТО чи його окремих країн, і вони думатимуть, як переконати Угорщину в тому, що вона поводиться неадекватно», – пояснив він.

«Тим більше, що за цей час в Угорщині зміниться, мабуть, не один уряд, а про нинішнього очільника МЗС забудуть, як про жахливе сновидіння», – резюмував Володимир Огризко.

Що українські політики обіцяють з приводу мовного питання – в нашому огляді.

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: