Україна закликає Угорщину припинити блокувати участь Порошенка в саміті НАТО

Читать на русском
НАТО надав Україні статус країни-аспіранта. Українська сторона звернулася до Будапешту з приводу блокування засідань НАТО.

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила надію, що Угорщина припинить блокувати участь України в саміті НАТО, після надання Києву статусу країни-аспіранта в Альянсі.

Про це йдеться в повідомленні на сайті уряду, передає «Слово і Діло».

«Одним із пріоритетів на порядку денному співпраці з НАТО є обговорення нових можливостей, які можуть відкритися для України за результатами саміту Альянсу, який відбудеться в липні цього року в Брюсселі», - зазначила вона.

Україна розраховує на проведення Комісії Україна-НАТО на рівні глав держав і урядів країн Альянсу, заявила Цинцадзе.

При цьому, вона наполягла, що поведінка Угорщини щодо України є неприпустимою.

«Надзвичайно важливим на сьогодні має бути саме єдність і солідарність усіх країн НАТО, а обговорення питань двостороннього порядку денного не повинно обмежувати співпрацю України з Альянсом», - йдеться в повідомленні на сайті уряду.

Статус країни-аспіранта означає, що країна офіційно задекларувала свій інтерес в приєднанні до НАТО.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдуміСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Таким чином, Україна отримує запрошення приєднатися до Інтенсифікованого діалогу з НАТО з питань членства та пов'язаних з ним реформ, в чому раніше Україні відмовляли.

Як відомо конфлікти з Угорщиною ускладнили отримання статусу країни-аспіранта. Угорщина вдруге заблокувала міністерське засідання НАТО.

Будапешт пояснює свою поведінку, тим, що так вони впливають на Україну, вимагаючи перегляду мовної норми закону про освіту. У свою чергу, Україна закликає Угорщину припинити спекуляції. У НАТО сподіваються, що країни домовляться.

Нагадаємо, Петро Порошенко 24 листопада 2014 року запевнив, що рішення про вступ України в НАТО буде прийматися на референдумі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: