Четвертий термін президентства: в чому проблема путінської Росії

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

У Путіна ще мінімум 6 років. Але в реальності всі розуміють, що це не 6 років – він сидітиме, поки буде живим. Питання в тому, куди все рухається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи російські вибори та переобрання Володимира Путіна.

«Потрібно розуміти, що Путін – це не одна людина. Це щонайменше його команда, а щонайбільше – певним чином вибудувана політична система. І потрібно розуміти, що якщо навіть мріяти й проводити в РФ вибори відверто демократичні, без жодних впливів, хоча вони все одно будуть, адже всі спробують довести Путіну, що в його команді, то підтримку Путін усе одно матиме», – зазначив Горбенко.

Навіть якщо уявити, що проведене чисте соцопитування, то підтримка в Путіна все одно буде високою. Можливо, навіть 50%. Інша річ, що ці соцопитування та вибори нічого не означають. Усі пам'ятають історію Чаушеску. Сьогодні він лідер, а завтра його розстріляли разом із дружиною.

«Проблема РФ у тому, що система вишикувалася таким чином, що всі її елементи вишикувані в один ряд і всі вони працюють за одним принципом», – констатував він.

З іншого боку, вже є величезна напруженість, підкреслив експерт.

У Росії пройшли вибори президента: що пишуть у соцмережахВолодимир Путін очікувано перемагає на виборах президента в Росії. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.

«Тобто РФ не працює належним чином як зовні, так і всередині. Питання в тому, коли це все вибухне», – додав він.

«Основною ланкою, яка все це поєднує й робить цей процес незворотним, є Путін. Навіть якщо завтра, грубо кажучи, Путін сильно захворіє і його не буде, то шанси, що РФ одразу стане демократичною та європоцентричною, вкрай малі. Проблема не лише в Путіні, а в тому, що в самій системі РФ уже все закручене набагато глибше», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, вперше посаду президента РФ Путін обійняв у 2000 році, в 2008-2012 роках він обіймав посаду прем'єр-міністра, а в 2012 році був знову обраний президентом.

Раніше «Слово і Діло» розібралося, що в соціальних мережах думають про вибори в країні-агресорі. Детальніше – в нашому огляді.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: