Зняття недоторканності, арешт і суд: чого чекати у справі Савченко

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Те, що Савченко вірить сама, що вона Жанна Д'арк, цілком можливо. Проблема в тому, що вона не розуміє, які сили керують нею. Всі ми можемо бути героями й героїнями, але слід розуміти контекст, в якому живеш. Якщо такого розуміння немає, то людиною легко управляти. Тому, може, й несвідомо, але вплив РФ і Медведчука є.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи ситуацію з імовірним зняттям недоторканності та арештом Надії Савченко, а також звинувачення з боку ГПУ в підготовці теракту.

Аналітик зазначив, що ситуація із Савченко доволі складна, а питання зняття недоторканності з неї політичне.

«Це питання не корупційне. Крім того, це навіть не питання Майдану. Одна річ, коли суспільство вимагає знайти Клюєва та інших. Наразі це, безумовно, політичне питання. Та й невідомо, чи готові брати на себе відповідальність за те, що Савченко є агентом РФ. Чи це справді так, чи ні? Чи дозріла влада до цього? Чи справді влада має залізобетонні докази того, що Савченко хотіла підірвати Раду», – підкреслив експерт.

За два кроки від втрати недоторканності: як Савченко виконує обіцянкиНадію Савченко можуть позбавити депутатської недоторканності. Слово і Діло аналізувало, як нардеп виконує свої обіцянки.

На його думку, це питання складне для влади, тому що вони самі, скоріше за все, бояться.

«Бояться не Савченко, а прецеденту, який може бути», – уточнив він.

Оскільки Савченко не має соціальної бази для своїх дій, то найкраще – не давати їй робити те, що вона хоче, і якось дотягнути до кінця каденції, продовжив аналітик.

«Потрібно просто дотягнути, тому що коли буде переобрання Ради, вона не переобереться, не знайде собі союзника. Савченко вже «заважка» для всіх», – пояснив він.

За його словами, наш політикум може піти на все, але суд над Савченко буде дуже серйозним кроком для влади, суспільства та ще й перед виборами.

«За всією здоровою логікою, цього не потрібно робити. Почнеться суд – буде вистава, з’явиться внутрішньополітичне не те щоб переслідування, але справа. Тим більше це тероризм. Це серйозний внутрішній прецедент. Чи готові ми до цього?», – додав експерт.

Він не виключив, що Савченко можуть позбавити депутатства.

«Однак щодо засудження, то ні. А взагалі найбільш імовірним є варіант, що її просто доведуть до кінця каденції, намагатимуться максимально не втручатися, щоб вона не давала дестабілізаційні хвилі в Україні, а потім спробують усе забути», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Детальніше про те, що обіцяла нардеп та що з цього виконала, – в нашому матеріалі «За два кроки від втрати недоторканності. Як Савченко виконує обіцянки».

Як у соціальних мережах відреагували на звинувачення на адресу Савченко – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: