Рейтинг відповідальності мажоритарників Черкаської області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Сьогодні ми вирішили скласти рейтинг відповідальності депутатів-мажоритарників Черкаської області під час їх перебування у складі Верховної Ради VIII скликання.

Загалом в Черкаській області 7 депутатів-мажоритарників. Очолює рейтинг відповідальності позафракційний нардеп з Черкас Олег Петрено, який дав 17 обіцянок, половину з яких виконав, а 3 провалив.

Цікаву обіцянку дав Петренко два с половиною роки назад у себе на сторінці в Facebook, запевнивши, що не здасть свій депутатський мандат за жодних обставин.

«Навіть якщо я буду найгіршим депутатом Верховної Ради, то це найменше горе буде для мого рідного міста, з огляду на те, що з ним зроблять на можливих довиборах», – написав Петренко.

В липні 2017 року він заявив, що буде голосувати за зняття недоторканності з депутатів-фігурантів справ ГПУ Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгенія Дейдея, Максима Полякова, Борислава Розенблата та Михайла Добкіна, а також з судді Чауса. Нардеп підтримав всі ці рішення парламенту, крім рішення щодо Полякова. А невдовзі пообіцяв завжди голосувати за зняття недоторканності з усіх депутатів.

«Мені не цікаві персоналії, якщо говорити про зняття недоторканості. Тому що я буду голосувати за всіх. І завжди», – пообіцяв Петренко.

Що стосується безпосередньо роботи з округом, то мажоритарник, як і обіцяв, направив депутатські запити та звернення щодо забудови мікрорайону Соснівка, а також обіцяв сприяти будівництву нового басейну в місті та добився виділення коштів на реконструкцію академічному обласному музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка в Черкасах. Нагадаємо, що 1 липня в театрі сталася масштабна пожежа, в результаті якої глядацька зала і перекриття між поверхами були повністю зруйновані.

Всього на два відсотки відстав від Петренка його позафракційний колега Владислав Голуб, який дав 21 обіцянку, з яких 10 виконав і 2 провалив. Він також, як і Петренко, сприяв виділенню коштів на відновлення погорілого театру в Черкасах, та обіцяв голосувати за зняття депутатської недоторканості та підтримав прийняття постанов Верховної Ради щодо арешту суддів Печерського районного суду міста Києва Царевич, Вовка и Кицюка.

Не зміг Голуб виконати дві передвиборчі обіцянки: домогтись проведення фінансової децентралізації та щоб влада в областях належала не призначеним згори «губернаторам», а виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми.

Середні позиції в рейтингу «Слова і Діла» посіли нардепи Сергій Рудик, який набрав 28% відповідальності та Антон Яценко й Геннадій Бобов, які мають по 21% відповідальності.

Останнє місце займає Володимир Зубик, який з 18 обіцянок виконав лише 2, а 10 провалив. Однією з його передвиборчих обіцянок було завірення домогтись зменшення пенсійного віку для чоловіків до 60 років, для жінок - до 55 років. Але в жовтні 2017 року під час голосування законопроекту щодо підвищення пенсій, Зубик підтримав цю ініціативу. З 2018 року пенсія нараховуватиметься громадянам віком від 60 років за наявності стажу від 25 років. Але поступово до 2028 року обов’язковий стаж буде збільшено до 35 років. Наразі люди, які мають 15-25 років трудового стажу, можуть виходити на пенсію у 63 роки. Тим, хто має стаж до 15 років, дозволяється отримувати пенсію після 65 років. Таким чином, відповідно до ухваленого законопроекту пенсійний вік не було знижено. Вихід на пенсію становить 60 років як для чоловіків, так і для жінок.

Детальніше – на інфографіці.

Які шанси реформувати український парламент та хто зіграє визначальну роль, читайте в колонці Валентина Краснопьорова. Також «Слово і Діло» писало, як депутати VIII скликання виконують програмні обіцянки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: