Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Мацола пообіцяв сприяти вирішенню проблеми забруднення річки у Понінці

4 серпня 2015 року народний депутат України Роман Мацола заявив, що разом з РДА буде сприяти вирішенню проблеми забруднення річки Хомора у селищі Понінка Полонського району Хмельницької області. За словами депутата, в результаті діяльності Понінківської паперової фабрики до викидів в повітря додалися ще й викиди у річку, які спричинили значні екологічні наслідки.
Виконано
Сказано 4 серпня 2015 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/roman.matsola/posts/1591778547750777
  • http://ecology.unian.net/naturalresources/1377213-v-jitomirskoy-oblasti-udalos-stabilizirovat-situatsiyu-s-zagryazneniem-rek-sluch-i-homora-oga.html
  • http://matsola.org.ua/2016/10/07/problemi-poninki-u-fokusi-uvagi-narodnogo-deputata/
  • http://matsola.org.ua/2015/06/23/sytuatsiyu-na-poninkivskij-kartonno-paperovij-fabrytsi-ne-zalyshayu-poza-uvagoyu/#more-280
  • https://podillyanews.com/2017/01/18/roman-matsola-zvituye-pered-vybortsyamy-hmelnychchyny/
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/249175754
  • https://www.facebook.com/vm.lytvyn/posts/2075681902548369
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=65700
  • 2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 1
  • 7
  • 8

Результат

16 червня 2016 року за інформаціэю Житомирської ОДА, Держекоінспекція в Хмельницькій області провела перевірку на фабриці і встановила, що її очисні споруди експлуатуються з порушенням, оскільки виявлено перевищення встановлених нормативів гранично допустимого скидання.

Під час обшуків на підприємстві виявили труби водовідведення очисних споруд, з яких безпосередньо в річку Хомора здійснюються викиди, відібрані зразки води в різних місцях річки, вилучено відповідну документацію тощо.

23 червня 2016 року Роман Мацола повідомив, що реагуючи на вимоги мешканців селища, та на лист від голови Полонської РДА Олександра Нагурного відправив депутатські звернення до Міністерства екології та природних ресурсів, а також Державної екологічної інспекції України з приводу щодо ситуації із забрудненням ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» навколишнього середовища. Також Мацола зазначив це в своєму звіті про депутатську діяльність за 2016 рік

8 липня 2016 року, на доручення Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, відбулася міжвідомча нарада з врегулювання екологічної ситуації із забрудненням річок Случ та Хомора за участі представників Мінприроди, народних депутатів України, зокрема, Романа Мацоли, Держводагентства, Держекоінспекції, Житомирської та Хмельницької облдержадміністрацій, Інституту колоїдної хімії та хімії води НАНУ, було напрацьовано конкретний план дій з поліпшення екологічного стану річок.Зокрема, ТОВ «Понінківський картонно-паперовий комбінат» зобов’язали забезпечити недопущення понаднормових скидів зворотних вод та утримання у належному стані очисних споруд.Окремо було вирішено провести інвентаризацію гідротехнічних споруд розташованих у басейні річок Случ та Хомора, більшість з яких сьогодні перебувають без балансоутримувачів.

7 жовтня 2016 року народний депутат України Роман Мацола у ході робочої зустрічі з представниками місцевої влади, депутатом обласної ради, освітянами та іншим керівництвом Понінки піднімав питання стану річки Хомора.

В период 22-23 июня 2016 специалистами Госэкоинспекции Украины проведена внеплановая проверка соблюдения требований природоохоронногого законодательства в области охраны, рационального использования и воспроизводства водных ресурсов ООО «Понинковский картонно-бумажная фабрика». По результатам предыдущих проверок соблюдения требований природоохранного законодательства Госэкоинспекция в Житомирской области обратилась с соответствующим письмом в Департамент экологии и природных ресурсов Хмельницкой облгосадминистрации относительно внесения изменений в разрешения на специальное водопользование ООО «Понинковский картонно-бумажная фабрика» от 19.06.2015 № 695 в части уменьшения нормативов предельно допустимого сброса загрязняющих веществ в р. Хомора.

Госэкоинспекция в Житомирской области подготовлено административный иск от 05.05.2016 в Житомирский окружной административный суд относительно остановки хозяйственной деятельности Фабрики в части осуществления сброса сточных вод в р. Хомора. Также, были поданы предложения к Минекономрозвнтку о внесении изменений в План комплексных плановых мероприятий государственного надзора (контроля) органов государственного надзора (контроля) на второе полугодие 2016 года.

Согласно информации от 7 июня 2018 Минприроды Украины относительно предоставления информации о возможности финансирования из государственного бюджета мероприятий по строительству и реконструкции очистных сооружений Красиловского предприятия водопроводно-канализационного хозяйства и по бюджетной программе «Осуществление природоохранных мероприятий» финансируются природоохранные и ресурсосберегающие мероприятия по бюджетным программам, предусмотренным законом Украины о государственном бюджете Украины на соответствующий год, а планирование и финансирование природоохранных з дев осуществляется в соответствии с Порядком планирования и финансирования природоохранных мероприятий, утвержденного приказом Министерства экологии и природных ресурсов Украины от 12.06.2015 № 194.

Министерство призывает собрать все необходимые документы, оформленные с требованиями Порядка, и Минприроды рассмотрит его в установленном законодательством порядке.

Учитывая вышеизложенное, мы видим, что народный депутат Роман Мацола всесторонне способствовал активизации решения проблемы проблемы загрязнения реки в Понинке. Он обращался к Минприроды, способствовал созыву профильных комиссий и привлечению делать Госэкоинспекции Украины. Обещание получает статус "выполнен".