Призначення Смолія: чи наважиться Гонтарева відзвітувати та чого чекати від ВР?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Дуже слабко віриться, що Гонтарева прийде до Верховної Ради. Вона хотіла залишити свою посаду ще через чотири-п'ять місяців після того, як її обійняла.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, оцінюючи ймовірність звіту Валерії Гонтаревої та призначення на посаду голови НБУ Якова Смолія.

«Гонтарева хотіла залишити свою посаду ще через чотири-п'ять місяців після того, як її обійняла. Однак відпускати її не збиралися з формулюванням на кшталт того, що якщо вже за кілька місяців заробила на все життя, то доведеться відпрацьовувати», – зазначив Дорошенко.

За його словами, зважаючи на те, що Гонтарева хотіла звільнитися фактично відразу після призначення, але їй не давали, не віриться, що зараз вона може щось сказати.

«Гонтарева не почувається у ВР комфортно. Вона не відповість на жодне запитання конкретно, крім якихось загальних речей. Люди, які знали її задовго до призначення, ще коли Гонтарева їздила на закупи до Італії, вважають її слабкою й несамостійною людиною. Вона просто може не витримати психологічно того, що відбуватиметься в залі ВР», – додав експерт.

З іншого боку, не виключено, що депутати не проголосують, оскільки наполягають саме на звіті, уточнив він.

Відставка Гонтаревої: чим запам’ятається українцям чинна глава НацбанкуІз 37 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», Валерія Гонтарева виконала наразі лише 14, ще 12 глава Нацбанку провалила.

«Якщо зараз призначать Смолія, це означатиме, що звіту Гонтаревої вже не буде. Тому декілька фракцій, очевидно, голосуватимуть проти, незважаючи на ставлення до Смолія. Саме через те, що вони розуміють, що в такому разі вони не отримають жодної інформації», – підкреслив фахівець.

«Хоча головна інформація – це те, що відбувалося з банківською системою, які банки «прибирали» в інтересах певних осіб, потім виводили звідти гроші, а водночас давали кошти тим банкам, які не потребували цього. Тому інфляція в нашій країні та найбільше падіння ВВП – так, це наслідки війни, але це відбулося й через стан банківської системи», – пояснив він.

Щодо призначення Смолія, то відгуки про цю кандидатуру непогані, наголосив експерт.

«Про найкращий варіант на посаду очільника НБУ говорити не доводиться, але те, що Смолій – не найгірший варіант, правда. Він доволі ліберальний і може внести якісь зміни. Наприклад, заміна банкнот також є реформою, що була потрібна. Якраз Яків Смолій на тлі цих змін уже займає позицію реформатора, що, в принципі, непогано», – резюмував Олексій Дорошенко.

Добірку найцікавіших обіцянок голови НБУ дивіться в матеріалі «Відставка Гонтаревої. Чим запам'ятається українцям чинна голова Нацбанку».

Також «Слово і Діло» з'ясувало, чим володіє Смолій і хто його бізнес-партнери.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: