Отруєння Скрипаля: як це змінить ставлення Заходу до РФ та в чому користь для України

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

З 2014 року Росія веде гібридну війну, причому на багатьох фронтах і різними способами. Захід довго заплющував очі на такі дії РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, оцінюючи дипломатичну війну між Великою Британією та РФ у зв’язку з отруєнням Сергія Скрипаля та зміни для України.

«Всі ці чотири роки щодо України Захід все зводив до того, що це українська криза, реакція РФ на те, що запроваджені санкції. Іншими словами, шукали якихось виправдань і намагалися звести глобальну загрозу з боку РФ всьому західному світу виключно до української кризи», – зазначив Перепелиця.

«Але Росія сама почала завдавати відчутної шкоди західним цінностям, почала руйнувати політичну систему, втручаючись у вибори, інспіруючи радикальні рухи, а також антиєвропейські ідеологічні течії, спрямовані на руйнацію ЄС, НАТО. Були й маніпуляції біженцями. І лише після всього цього Захід трохи почав усвідомлювати, що питання не лише в Україні», – продовжив експерт.

РФ своїми діями сама дала зрозуміти Заходу, що вона становить загрозу для світу, але це усвідомлення прийшло лише в останній рік. Росія розгорнула проти Заходу непряму, але гарячу війну.

«РФ демонструє свою могутність у Сирії, на кордонах із країнами Балтії й не тільки. Тобто над Західним світом нависла реальна російська воєнна загроза. Знайти порозуміння та замирити Росію не вийшло. Але такі намагання й слабкість лише підсилили амбіції РФ. В результаті Росія знахабніла настільки, що почала відверто здійснювати терористичні акти», – додав він.

Велика Британія оголосила про заходи проти РФ через отруєння Скрипаля: що пишуть у соцмережахТереза Мей оголосила про висилку російських дипломатів із Британії. Крім того, відкликане запрошення для голови МЗС РФ Сергія Лаврова.

Отруєння Скрипаля – це акт тероризму, спрямований на продукування жаху всередині всього британського суспільства, уточнив Перепелиця.

Фахівець нагадав, що перший подібний ефект був, коли спецслужби РФ отруїли Литвиненка.

«На відміну від КДБ, тепер це роблять демонстративно, розсипаючи полоній у всьому ресторані. Отруєння Скрипаля також демонстративне. І цей теракт направлений на продукування жаху. Тероризм провокує хаос і показує силу противника, впевненість, що він може вбити кого завгодно й ця смерть наступить коли завгодно, якщо ви не підкорюєтеся вимогам терориста», – підкреслив він.

Вимоги РФ як терориста – зміна світового правопорядку, а Захід є мішенню цих атак, наголосив експерт.

«Тому те, що скоїли в Лондоні, є частиною глобальної гібридної війни не лише проти Британії, а й проти всього Заходу», – пояснив він.

На щастя України, Росія сама допомагає усвідомити Заходу й усім ліберальним політикам, «голубам миру», які шукають діалогу та бізнесу з РФ, що така позиція призведе до ситуації, яка вже була перед Другою світовою війною в Європі.

«Відповідно, для України це плюс. Тепер Захід не називатиме війну на Донбасі українською кризою. Україна – це частина фронту. Це підштовхне Захід до думки, що потрібно створювати коаліцію проти РФ, до якої може входити й Україна, щоб захистити себе. Але нам потрібно переконувати, що в Україні не громадянська війна, не внутрішній конфлікт, який хочуть вирішити «Мінськом» чи миротворцями», – резюмував Григорій Перепелиця.

«Слово і Діло» з'ясувало, що в соціальних мережах думають з приводу загострення відносин між Британією та Росією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: