Про що свідчить візит президента Австрії в Україну?

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Австрія хоче грати ключову роль у трикутнику Росія-Україна-ЄС. Перш за все на це розраховує безпосередньо РФ, їм вигідно проводити свої інтереси через Австрію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи візит президента Австрії в Україну.

«У Німеччині, як і в Австрії, представницьку, міжнародну роль виконує президент. Канцлер – більш важлива фігура. Після Другої світової війни це завжди проамериканська фігура, яка веде діалог. Президенти ж важливіші в діалозі зі Східною Європою», – зазначив Мішин.

Дійсно, було показово, що напередодні президент Австрії, який мав право запросити на Віденський бал лише одного главу держави, обрав президента України, нагадав фахівець, проте це, скоріш за все, пов'язано з традиціями.

«Та й незалежній Україні 26 років. Країн в Європі не так уже й багато. Можливо, просто так співпало. Прийшов час. Звичайно, ще наклалося бажання керівництва РФ не мати прямого діалогу з політиками та бізнесменами в Україні. А сам через Австрію чи Німеччину це прийнятно», – додав він.

Країни-союзники України: хто і як підтримує Київ у війні з Росією«Слово і Діло» з’ясувало, які країни світу та як саме допомагають Україні у боротьбі з російською агресією.

Ми бачимо класичну модель міждержавного діалогу під час воєн, констатував експерт.

«Наприклад, коли якесь інше посольство бере на себе певну роль після розриву дипвідносин. Знає історія й приклад із кубинським посольством. Формально розриву дипвідносин із РФ немає. Але ретрансляцію інтересів політико-бізнесових кіл взяла на себе навіть більше Австрія, ніж Німеччина. Візит президента Австрії це засвідчив», – резюмував Андрій Мішин.

Нагадаємо, 8 лютого у Відні відбулася зустріч президентів України та Австрії.

Хто і як протягом 2014-2017 років допомагав нашій країні в боротьбі з агресором – у нашому матеріалі «Країни-союзники України. Хто і як підтримує Київ у війні з Росією».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: