Податок на виведений капітал: у чому суть і чому незадоволений МВФ?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Не можна сказати, що ініціатива негативна. Податок на виведений капітал за своїм задумом має стимулювати інвестиційну діяльність.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи інформацію про те, що МВФ жорстко розкритикував податок на виведений капітал.

«Фактично, податок на виведений капітал має створити сприятливі умови для тих, хто отримані прибутки реінвестує. Це загалом правильне спрямування. Інша річ, що воно має негативні наслідки через те, що податок створює певні ризики фінансової напруженості», – зазначив Сіденко.

Головний ризик у тому, що держава може тимчасово зменшити свої надходження до бюджету, додав фахівець.

«Своєю чергою це може утворити певні фінансові розриви в бюджеті», – уточнив він.

«Оскільки МВФ більшою мірою дбає про поточну фінансову стабільність, аніж про економічний розвиток країни, він реагує саме таким чином – критикою», – констатував експерт.

За його словами, цей закон мав би стимулювати до легалізації прибутків та прозорості.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна розробить новий розділ Податкового кодексу - про податок на виведений капіталСказано 29 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Якраз ВР пропонує закон, щоб стимулювати легалізацію фінансового господарства, показувати більш реальні прибутки, оскільки наразі ми маємо більш ліберальний режим оподаткування», – пояснив він.

Однак МВФ, очевидно, міркує інакше, підкреслив експерт.

«Останнім часом виникає дедалі більше сумнівів щодо того, що програма з МВФ дійсно є корисною для України», – резюмував Володимир Сіденко.

Нагадаємо, у МВФ висловили серйозну стурбованість із приводу втрат доходів державного бюджету через податок на виведений капітал.

За даними «Слова і Діла», ще в 2016 році народний депутат України Ніна Южаніна запевнила, що працюватиме над новим розділом Податкового кодексу – про податок на виведений капітал, однак провалила обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: