Справа Рубана: поспішний від'їзд Савченко, зв'язки з Медведчуком і нові фігуранти

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Перше, що слід відзначити, це те, що заяви щодо відсутності в неї запрошення дивні, оскільки вона може оформити запрошення вже безпосередньо на місці. В цьому немає жодних проблем, це технічне питання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, оцінюючи наміри СБУ допитати Надію Савченко в справі Рубана та її від'їзд до ПАРЄ.

Поспішний від’їзд Савченко

«Зараз точаться різні дискусії з приводу її від'їзду, але слід подумати про те, що не буде Савченко кілька років сидіти на засіданні ПАРЄ чи деінде. По-друге, СБУ, очевидно, чудово знала, коли засідання ПАРЄ, коли Савченко залишає країну. Крім того, є система АРКАН – це інтегрована міжвідомча автоматизована система обміну інформацією з питань контролю осіб, транспортних засобів і вантажів, які перетинають державний кордон», – зазначив Бондаренко.

«Завдяки цій системі відстежується, коли громадянин прибуває та відбуває з України, на прикордонному контролі сканується певна інформація, факт того, що людина виїхала з України залишається в єдиній системі. СБУ має до неї доступ», – уточнив він.

На його думку, СБУ, скориставшись тим, що Савченко поїхала з України, зробила оголошення, що її потрібно допитати.

«Хоча можна було з таким самим успіхом через два дні заявити про те, що Савченко має надати свідчення. Тут просто якесь пересмикування з одного боку на інший, не більше. Бажання зробити якусь сенсацію», – додав експерт.

«Терорист №1»

Коли говорять про те, що Рубан готував терористичні акти, то віриться слабко. Якщо говорити про те, що Рубан торгував зброєю, то в це якраз віриться.

«Скоріш за все, був налагоджений контакт поставок зброї в Україну. Про це могли знати інші особи, це могло давно відстежуватися. Потім, коли взяли Рубана, хтось міг подумати, чому б не повісити на нього ще кілька справ», – припустив політолог.

Можливо, в такий спосіб хтось хоче показати свою важливість і довести, що недаремно отримує зарплату, продовжив експерт.

«У нас часто політика робиться за принципом «вихваляння та показовість дорожчі за гроші», – підкреслив він.

Справа Рубана: нові персонажі та зв’язки з Медведчуком

Експерт не виключив, що можуть бути нові фігуранти.

«Ще сталінські часи показали, що була б людина, а справа знайдеться», – наголосив Бондаренко.

«Якщо справа зайде в глухий кут, то можливо, що з Рубана зроблять цапа-відбувайла. Це одна з версій. Хоча, можливо, спустять на гальмах і цю справу. Ми знаємо, що було дуже багато гучних справ, які в результаті нічим не закінчувалися», – додав він.

Переговірника Рубана затримали з арсеналом зброї: що пишуть у соцмережахПереговірника Рубана затримали на КПВВ з арсеналом зброї. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.

Щодо зв'язків Рубана з Медведчуком, то, за словами експерта, колись дійсно мала місце така історія, однак у кожного колись була своя історія. Хтось, звичайно, з кимось перетинався, були якісь контакти.

«Принаймні близько двох років у Рубана та Медведчука вже точно не безхмарні стосунки. Два роки – це як мінімум, коли вони точно не однодумці, а можливо й вороги. Вийти на Медведчука через Рубана? Можна, але лише теоретично, адже це буде надзвичайно складно довести. На когось іще? Як то кажуть, головне в слідстві – не вийти на самих себе», – резюмував Кость Бондаренко.

Напередодні «Слово і Діло» з'ясувало, що в соціальних мережах думають про допит Савченко.

Як відреагували в соціальних мережах на затримання Рубана - в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: