Савченко викликали на допит до СБУ: реакція соцмереж

Читать на русском

Надію Савченко сьогодні, 13 березня, чекають на допиті в СБУ, однак нардепа немає в країні. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.
Надія СавченкоСлово і Діло

Народного депутат Надію Савченко викликали на допит до Служби безпеки України в справі голови «Центру звільнення полонених» Володимира Рубана.

Допит призначений на 11 ранку 13 березня, проте вчора Савченко залишила територію України. У прес-службі нардепа повідомили, що вона не отримувала повісток або запрошень до СБУ й перебуває з робочим візитом у ПАРЄ.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, що в соціальних мережах думають щодо допиту Савченко.

«Народного депутата Надію Савченко викликали на допит до Служби безпеки України. Думаю, Медведчук не очікував усіх цих поворотів», – написав волонтер Семен Кабакаєв.

«Ось читаю, що Савченко викликали на допит, і не можу втриматися від сміху. Уявляєте, а якщо раптом Надю закриють і Росія буде намагатися її звільнити, ну або на обмін», – написала Оксана Диких.

«Увечері напередодні СБУ вручила Савченко повістку (в рамках затримання Рубана з арсеналом зброї), а вранці Савченко поспішно полетіла до Брюсселя. Можливо, на конференцію, а можливо, просто полетіла, тобто втекла. У кожному разі, це ще раз наочно демонструє, що депутатську недоторканність потрібно обмежувати», – вважає політолог Олеся Яхно-Білківська.

«Служба безпеки України повідомила про те, що чекає Надю Савченко на допиті у слідчого. Причому двічі. Як свідка у справі Рубана. А Наді немає. Поїхала вона у своїх справах депутатських до ПАРЄ. Ну, не вимагати ж екстрадиції нардепа Савченко з їхньої ПАРЄ до нашої СБУ. Доведеться чекати. Більше чекали», – написав журналіст Олександр Швець.

«Дуже шкода, що тюремні університети не спонукали Юрія Віталійовича ознайомитися з Кримінальним процесуальним кодексом України, стаття 135 якого встановлює порядок здійснення виклику в кримінальному провадженні. Зокрема, згідно з частиною 8 цієї статті, «особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона має прибути за викликом». Отже, слідчий, викликаючи Савченко на 13 березня, мав відправити повістку не пізніше ніж 8 березня (тобто ще до затримання Рубана), щоб Савченко, з урахуванням терміну проходження кореспонденції, її отримала не пізніше ніж 10 березня. Тому якщо повістка була слідчим відправлена пізніше (а можна не сумніватися, що так і сталося, тим більше, що 8, 9, 10 і 11 березня були вихідними днями), цю повістку в разі її надходження Савченко має повне право повісити на цвяшок у туалеті», – написав журналіст Володимир Бойко.

Нагадаємо, Надія Савченко підтвердила інформацію про намір взяти на поруки заарештованого керівника «Центру звільнення полонених» Володимира Рубана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: